fredag 31 augusti 2007

Fint och tankeväckande om livets stora frågor


Ulf Nilssons Adjö, herr Muffin har länge varit en favorit hos mig och många andra. Boken om det lilla marsvinet som en dag får ont i magen och då börjar tänka tillbaka på sitt liv som en förberedelse inför det oundvikliga gör mig alltid både ledsen och glad. Ledsen för att det oftast är mycket sorgligt med döden och glad för att inte bara döden men livet porträtteras på ett fint och rättframt sätt i boken. Med fina bilder av Anna-Clara Tidholm.
Nu har biblioteket fått in en bok i litet format som också behandlar livets stora frågor. Den heter Sagan om Lövet Fredrik. Fredrik hänger på sin trädgren tillsammans med sina lövkompisar när hösten plötsligt gör entré. Fredrik inser att detta kommer att innebära förändringar och även slutet på hans liv som löv. Naturligt nog känner sig Fredrik lite rädd när han tänker på detta, men som tur är finns lövet Daniel där som lugnt och sansat ger Fredrik tröst och sin synpunkt vad gäller olika svåra frågor.
Det här är en fin bok att läsa ensam eller tillsammans med barn som funderar över livet. Och döden. Trösterik och självklar.
/H

Inga kommentarer: