Den nya katalogen över barn- och ungdomsböcker 2007/2008 är nu beställd till biblioteket. Inom kort kan du hämta ett eget ex och få en massa bra lästips inför hösten och vintern.
Jag tycker att katalogen alltid rymmer intressant läsning, intervjuer, tips och ofta någon rolig tävling. Katalogen är tjock och välarbetad. Att den är gratis gör bara saken ännu bättre.
/H
onsdag 26 september 2007
tisdag 25 september 2007
Fina djurteckningar från Svanis!
Idag hade vi på biblioteket besök av åk 2 på Svandammsskolan. Klassen, som var mycket trevlig, fick information om hur det går till när man lånar på biblioteket, de fick även se hur bibliotekets hemsida ser ut samt en sagostund.
Fyra av eleverna, Viktor, Vanessa, Cassandra och Elin, lämnade in fina djurteckningar som vi fick lägga ut på bloggen. Det gör vi så gärna!
Har du också teckningar eller boktips som du vill dela med dig av? Lämna in på biblioteket så lägger vi ut det på bloggen.
torsdag 20 september 2007
Neverstore- Sevenhundred Sundays
Deppigt glädjerus i rockfodral
Joo, för visst blir man glad av att tralla med i de rockiga melodierna. Men lyssnar man lite mer på de välskrivna texterna så inser man snart att det är så mycket mer än en handfull tralliga rocklåtar. För ett rockalbum är det, och det blir minst lika mycket ett punkalbum när man väl börjar lyssna på de mycket trovärdiga texterna. Raden "I'm far from the answer to the question I forgot" säger ganska mycket om hela skivan. Den handlar om livet. Livet kan ofta vara mycket svårt att förstå sig på och ibland kan svårigheterna ligga i att man inte riktigt vet vad som är så svårt.
Men här finns självklart också plats för gränslös kärlek, "I'd do anything for you, just because I care". Det här är ren njutning. På något underbart sätt har de tre "bonnpöjkarna", som de själva kallar sig, lyckats trycka in i stort sett alla känslor på elva lagom långa låtar.
Genom deras musik hör man att de är förhållandevis unga, alla inblandade känslor har med tonåren att göra. Känslan av att vara ensammast i hela världen, allt är meningslöst och varje dag är en repris av gårdagen. Allt detta har jag själv upplevt, kanske är det just därför jag känner så starkt för det här albumet.
Sevenhundred Sundays återspeglar en hel livslängd, från "Golden Youth" till "Last Goodbye". Från att vara ung och undanskuffad till att ta farväl. Detta album kan nog få många att vakna upp och ta tag i sitt liv, för trots att texterna är något arga och ledsna, är låtarna väldigt uppiggande.
Så mitt slutgiltiga tips blir: lyssna på skivan, Neverstore levererar. Gång på gång. Det här kan mycket väl vara den bästa skivan som släpps i år. Att de är svenska gör inte saken sämre direkt.
/L
onsdag 19 september 2007
Könsroller i litteraturen
Brukar du också tänka på hur tjejer och killar/kvinnor och män porträtteras i böckerna du läser? Brukar du irriteras över att tjejerna ofta får passiva roller medan killarna ofta får vara med om action och äventyr? Har du tänkt på att det oftast är tjejerna som får visa känslor medan killarna ska hålla upp en tuff fasad? Nu är det ju inte såhär i alla böcker, men mönstret är mycket vanligt.
Tisdagen 25/9 kommer vi att ha ett bokprat på biblioteket där vi ska visa upp och prata om böcker som ifrågasätter traditionella könsroller och böcker som uppvisar annorlunda könsroller, där kvinnor och män inte tvingas in i ålderdomliga mallar utan tillåts vara som dom vill.
Kom gärna och lyssna, vi kommer att ta upp allt från pekböcker till vuxenromaner. Det är fri entré och biblioteket bjuder på fika.
Tisdagen 25/9 kommer vi att ha ett bokprat på biblioteket där vi ska visa upp och prata om böcker som ifrågasätter traditionella könsroller och böcker som uppvisar annorlunda könsroller, där kvinnor och män inte tvingas in i ålderdomliga mallar utan tillåts vara som dom vill.
Kom gärna och lyssna, vi kommer att ta upp allt från pekböcker till vuxenromaner. Det är fri entré och biblioteket bjuder på fika.
Lyckad författarkväll!
Igår var författaren Gunnar Ardelius, vars böcker vi bloggat om tidigare, på besök hos oss på biblioteket. Ungefär 26 personer i blandade åldrar hade samlats i konsthallen för att lyssna på honom när han berättade om hur han gör när han skriver sina böcker (bl. a inspireras han av Rubiks kub, ni vet, en kub som består av små kuber i olika färger där man ska ordna så att alla kuber med samma färg hamnar på samma sida, mycket populärt på 80-talet!). Gunnar berättade också om hur det var när han började skriva och mest kände att ingenting av det han skrev dög. Till slut försvann spärren som hade hindrat honom från att skriva personligt och då lossnade det för honom. Vi fick även höra honom läsa upp utdrag från sina två romaner.
Allt som allt blev det en trevlig kväll som förhoppningsvis inspirerade några att börja skriva själva. Många blev i alla fall sugna på att läsa Gunnars böcker, som fanns till försäljning.
Tack för en trevlig kväll!
Allt som allt blev det en trevlig kväll som förhoppningsvis inspirerade några att börja skriva själva. Många blev i alla fall sugna på att läsa Gunnars böcker, som fanns till försäljning.
Tack för en trevlig kväll!
måndag 17 september 2007
Är det värt det?
Att det inte är så lätt att vara tonåring det vet vi alla. Och det vet även Anton i Martin Jerns bok Så värt. Han är 15 år och hänger mest med sina skejtarkompisar Krille och Robban. De röker, pratar om livet, skejtar. Mest av allt så känner sig Anton osynlig. Han skulle vilja att något hände, vad som helst, som gjorde att han blev någon som man ser.
När han träffar Klara blir han plötslig synlig. Synd att detta också innebär att han plötsligt blir synlig för människor som vill honom illa, kanske döda honom.
Det här är en bok om att vilja hitta sin plats i livet, hitta det där som känns rätt. Men är det värt vad som helst?
Författaren Martin Järn är född 1978 och det här är hans första roman. Han har tidigare skrivit bl.a. manus till filmen Fjorton suger.
onsdag 12 september 2007
Bokvård, en handledning
Var är boken?, Leta bok. Hitta bok! Läsa bok. Krama bok. Äta bok. Mmm, boken god. Boken trasig. Boken dum. Slänga bok. Var är boken?Boken fastnat. (i mjukisgiraffens mun) Rädda bok(med leksakssvärd från livrädd giraff) Laga bok (plåster) Tvätta bok. Fin bok! Boken åka bort. (gul leksakslastbil)Fast då längtar man efter boken tills den kommer hem. Det har varit en lång dag,mycket spännande. Bäst att bädda ner boken. Anna Ribbing & Amanda Eriksson har gjort en bok om kärlek till böcker.
Konserter från 13 år
Det kan vara tråkigt att vara musikälskare och inte få komma in på spelningar för att man är under 18 år. Nu har Debaser Medis ordnat vissa sk. matinéspelningar i höst där åldersgränsen är 13 år. T.ex kan man lyssna på Shout Out Louds och Slagsmålsklubben nu i september. Bra initiativ, tycker jag! Visst, man måste ta sig in till Stockholm men det är det värt.
/H
/H
tisdag 11 september 2007
Bilderbok från Kabusa Böcker
Den andra mamman av Viveka Sjögren. Den andra mamman dyker upp när vanligmamman inte räcker till. I den här boken har den vanliga mamman inte läst rätt på lappen från dagis om utflykten till havet. Mamma och de två barnen står rådvilla vid en busshållplats där inga andra barn eller fröknar dyker upp. -Du har läst fel som vanligt! morrar det ena barnet. Precis då dyker en buss upp. De tar den för bussföraren säger att bussen "på sätt & vis" går till havet och det står 20 nånting på bussen, ungefär som på lappen. Fast fel är det men rätt blir det för kul får de. Mamma avvärjer tjurattacker och visar dem de stora havet. Ovanlig bok och trivsam.
En mördare går lös...
Magnus Nordin skriver spännande och ganska kusliga böcker för ungdomar. Sist var det Svart drama som kom på femte plats i Bokjuryn 2006.
Hans senaste bok heter Årstamördaren. En ung tjej hittas naken och brutalt mördad och det visar sig att hon dog strax efter att hon lämnat en lägenhetsfest dit flera ungdomar varit inbjudna. Oron sprider sig bland alla som var på festen och det spekuleras i vem mördaren kan vara.
I boken är det särskilt ett gäng och deras band som följs och inom den här gruppen blir det också oroligt när en av killarna anklagas för en våldtäkt. Vem kan man lita på? Kan man tro på sina vänner?
Samtidigt får läsaren följa mördaren och vad som händer i mördarens liv. Det handlar alltså inte om att försöka lista ut vem som är den skyldige utan det handlar mer om att följa det som sker inombords hos alla inblandade. Hur dom känner och tänker och vad detta får för konsekvenser för andra och för dom själva.
Boken är en riktig bladvändare och rekommenderas till alla som gillar deckare och spänningsromaner.
/H
måndag 10 september 2007
Tips till alla mangatecknare
Tre lördagar i oktober (13, 20 & 27) kl. 11-14 är alla ni som är intresserade av att teckna manga välkomna till Nynäshamns bibliotek. Kursen kostar ingenting och anmälningslistor finns på biblioteket. För alla er som gick Esbjörn Jorsäters mangakurs förra året blir det här en chans till fördjupning, men ni som vill börja för första gången är hjärtligt välkomna ni med.
Hysterisk bilderbok
Tanten och ödlan är författad av Eva Dahlgren, illustrationerna har Pål Jansson gjort. På framsidan ser vi en upp & nervänd ödla, med en roller i högsta hugg, i full färd med att måla semlor, blommor och någon sorts talgoxar på kökstaket. Under honom är det översvämning i diskbaljan och bredvid den sitter en otroligt charmig gammal dam i papiljotter och hornbågade glasögon. När jag läste den första gången blev jag alldes snurrig i huvudet och tappade koncentrationen någonstans mellan myrgröt och antisniffex luktpatrull. Om jag, som bloggaren Signe, skulle dela ut bananer som poängskala skulle den få ett gammalt bananskal som någon precis snubblar på. MEN så hände det som ibland händer när man läser för några som är runt 7-8 år, jag hittade helt nya saker allt eftersom ungarna fällde sina kommentarer om historien och totalcharmades av illustrationerna, mer och mer ju mer vi läste. Speciellt gillar jag bilden där Tanten och ödlan ska pula in en uppblåst luftballong på tunnelbanan mot högdalen./J
Uppföljare- bra eller dåligt?
I helgen läste jag bl.a. "den efterlängtade fortsättningen på Hjärtans Fröjd", som det står i bokens omslagstext. Hjärtans Fröjd skrevs av Per Nilsson 1992 och är berättelsen om den första kärleken, om hur stark och mäktig den är och därför oftast så smärtsam. Nu, 15 år senare, kommer alltså del två och den utspelar sig ett år efter slutet av den första boken.
Per Nilsson bygger upp spänningen genom att huvudpersonen från början berättar att boken ska handla om tolv dagar som förändrade hans liv. Trots att man inte behöver komma till slutet av boken för att förstå vad det är som har hänt så är ju detta med nedräkningar ett bra sätt att få läsaren att vilja läsa ut boken. Man vill ju inte missa någon viktig händelse under dessa tolv dagar.
Jag tyckte om Hjärtans Fröjd, första boken. Det var en dramatisk och känslofull roman där, för ovanlighetens skull, en manlig karaktär sitter och trånar och gråter och saknar den person som betyder mest men som också svikit. Jag tyckte även om slutet, frågorna som hängde kvar i luften, ovissheten. I och med uppföljaren tillåts jag inte att tänka själv och det tycker jag är tråkigt. Jag hade klarat mig utan någon "return" och ska nog helst sluta läsa uppföljare, jag blir ju oftast besviken. Men, jag är ju också hemskt nyfiken...
/H
fredag 7 september 2007
Bokcirkel för unga människor
Tycker du också att det är roligt att prata om böcker med andra? Vill du dela med dig av din boksmak och tipsa om bra litteratur? Vill du diskutera intressanta, dåliga, roliga böcker?
Visst vill du det! Och värför inte göra detta på Nynäshamns bibliotek? Har du fyllt 13 men inte hunnit bli 20 ännu? Perfekt! Anmäl ditt intresse i lånedisken eller ring 08 - 520 683 07. Om minst 5 personer anmäler sig så sätter vi igång en grupp inom kort.
Välkommen!
/H
Visst vill du det! Och värför inte göra detta på Nynäshamns bibliotek? Har du fyllt 13 men inte hunnit bli 20 ännu? Perfekt! Anmäl ditt intresse i lånedisken eller ring 08 - 520 683 07. Om minst 5 personer anmäler sig så sätter vi igång en grupp inom kort.
Välkommen!
/H
Kioskdeckare
Deckare nästa bokfika var det. Ja men då ska ni få ett deckartips. Ugglor i bagarmossen av Petrus Dahlin. Hjälten heter Kalle Skavank, han hjälper till i sin pappas kiosk som ligger i en avlägsen del av Bagarmossen. Sällan kommer någon dit och Kalle fördriver tiden med att läsa serietidningar och längta efter att någon, vem som helst, ska köpa vad som helst åtminstone någon gång. Plötsligt kommer traktens bibliotekarie in i kiosken. Hon berättar för Kalle att en otroligt värdefull bok har försvunnit från en monter i biblioteket. Boken heter Avlopp i Stockholm, den är mycket gammal, den enda i sitt slag och är värderad till 50000 kr. Om en mycket värdefull bok blir stulen på biblioteket är kanske inte min första tanke som bibliotekarie att rusa ner till kiosken vid pendeltågsstationen för att be om hjälp. - Hej hej jag ska be att få Aftonbladet en dubbeldajm och att få anlita er bästa privatdeckare. I bagarmossen är det en annan sak. Kalle extraknäcker även som deckare, kioskdeckare....
Bokfika på biblioteket
Igår torsdag hade vi det första bokfikat på Nynäshamns bibliotek. ca 16 stycken 9-12åringar och jag pratade spökböcker och åt bullar ihop. Riktigt trevligt! Det är väldigt roligt att prata böcker med andra personer som också tycker om att läsa. Det är något av det roligaste jag vet, faktiskt.
Nästa gång, den 4/10 kl. 15.00, ska det handla om deckare och jag har laddat min bokvagn med roliga och spännande böcker. Nu får jag sätta igång att läsa inför nästa träff.
Vill du vara med? Anmäl dig på biblioteket eller ring 08 - 520 683 10
/H
Nästa gång, den 4/10 kl. 15.00, ska det handla om deckare och jag har laddat min bokvagn med roliga och spännande böcker. Nu får jag sätta igång att läsa inför nästa träff.
Vill du vara med? Anmäl dig på biblioteket eller ring 08 - 520 683 10
/H
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)