måndag 20 april 2009

Nya svenska fantasyserier

Under de senaste månaderna har det dykt upp flera nya fantasyserier av svenska författare som riktar sig till låg- och mellanstadiebarn.

Jo Salmson har tidigare skrivit serien Alamandrarnas återkomst och nu kommer serien Drakriddare. Den första av sex delar heter Tam, tiggarpojken. Här får vi lära känna den fattige och föräldralöse Tam. Han ser drakarna som flyger över stadsmurarna upp till kungens slott. Dit upp skulle Tam aldrig på insläppt, men hans dröm är att bli en drakriddare.
Tam blir sjuk och börjar höra röster. Det är en av drakarna som talar till honom då han är en av de utvalda som ska hjälpa drakarna att återfå sina rättigheter och inte bara behandlas som flygande hästar.
Åsa Ekström har gjort illustrationerna och serien vänder sig till barn i lågstadieåldern.

Den andra serien är De dödas rike av Sofia Bergting med illustrationer av Peter Bergting. Den första av sex delar heter Övergiven värld och riktar sig till barn i mellanstadieåldern. Här får vi följa Lin som är ett skogsrå. Hon och hennes föräldrar blir överfallna av demonen Guishen men räddas av Alkuin. Han blir hennes läromästare när hon växer upp i templet där de håller henne inlåst. En dag tar dock Alkuin med henne utanför portarna och de möter många otäcka varelser som vill dem ont. Lin har en stor börda att bära; de är bara hon som kan vinna över demonerna och mänsklighetens hopp står till henne.

Den tredje är serien Englamark av Mia Söderberg. Katarina Strömgård har gjort illustrationerna och serien vänder sig till mellanstadieåldern. Den första boken av fyra heter De tre nycklarna. Den är lite inspirerad av Narnia. Här är det Tim och Sofia som upptäcker en dörr i skolan som de aldrig tänkt på förut. Plötsligt öppnas den för dem och de kliver in i Englamark. De får tidigt förklarat att en ond drottning Xenica har tagit över makten och gör sig av med alla som inte följer hennes vilja. Xenica har tagit Sofias lillasyster tillfånga och för att Tim och Sofia ska få henne fri måste de få tag i de tre nycklar som behövs för att kunna komma in i fängelsehålan i Vampyrberget. Alla varelser i Englamark ser dem som deras räddare och ansluter sig till dem för att krossa den elaka drottningen.

Den fjärde serien är kram-märkt och heter Väktaren & Stenarna och vänder sig till barn i låg- och mellanstadieåldern. Den första boken är Isporten. Här träffar vi Johanna som inte är som alla andra. När Mads börjar i hennes skola upptäcker de att de har ett speciellt band som sträcker sig bortom tid och rum in i en annan värld. I skolan finns också klassmorfar Ingvar och hans hund Maya. Det är något mystiskt över dem. Det visar sig att Ingvar är väktaren som väntat på dem som för dem över till den andra världen där de har nytta av de speciella förmågor som de har.


Min favorit bland dessa är Englamark. Den är spännande och har bra fart, de får använda huvudet mer är kroppens styrka, vilket jag tycker om. Huvudkaraktärerna har inte heller några speciella eller magiska krafter utan är helt vanliga barn. Vi får även möta olika typer av oknytt, t.ex. jättar, frynglar och gnomer. Dessutom är bilderna välgjorda, vi känner igen stilen från bland annat böckerna om David & Larissa av Martin Widmark.

/Gunilla

Inga kommentarer: