onsdag 15 april 2009

Ännu en dyster framtidsvision

Ungdomsboken Oönskad av Gemma Malley är en framtidsthriller som utspelar sig i ett dystopiskt år 2140, När forskningen gått för långt och människorna ska anpassa sig till helt nya regler, lite i stil med Scott Westerfelds Ful och till viss del även Suzanne Collins Hungerspelen.

I boken Oönskad har vetenskapsmännen uppfunnit ett läkemedel som gör att man kan leva för evigt. Kruxet är att om man vill leva för evigt får man inte skaffa några barn, för då kommer jorden att bli överbefolkad. Dock föds barn men då sätts de på anstalter för att bli slavar och deras föräldrar åker i fängelse.

Vi får följa Anna som levt större delen av sitt liv på en sådan anstalt där man har tagit hand om alla Oönskade så att de ska lära sig att blir en Värdefull tillgång för att passa upp på alla Önskade. De får inte äga någonting och ska helst inte tänka själva utan bara göra som de blir tillsagda. Hon följer alla regler så gott hon kan för att slippa bestraffningar och med förhoppning att få komma till snälla Önskade människor när hon har blivit tillräckligt gammal.

Men så kommer en ny kille dit som vägrar följa regler och som tar kontakt med Anna. Han säger sig känna hennes föräldrar, några som hon inte vill kännas vid. Han förklarar att det finns en motståndsstyrka som kämpar för en annan verklighet där hon kan bli en Önskad och han ger sig inte förrän han fått hennes uppmärksamhet.

/Gunilla

Inga kommentarer: