tisdag 12 maj 2009

Killar och de förbjudna tjejgrejerna

Jag köpte in en bilderbok från Sagolikt förlag som heter Kalle med klänning av Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist. Jag tycker nämligen att det är intressant när man låter killar få kliva ur sin starka könsroll och som i detta fall få bära en klänning och inte vilken som helst utan en rosa med stora silverprickar. Denna får han låna av sina kusiner en varm sommardag och som han sen vägrar ta av sig. Sen sker något magiskt. Denna klänning är värsta målgörarklänningen då han spelar fotboll vilket gör att alla andra killar också vill ha klänning på sig. Jag tycker idén är skön, men när det ska bli magiskt över klänningen så köper jag det inte riktigt längre.

En annan bilderbok som också uppmärksammats med detta tema är ju Pija Lindebaums Kenta och barbisarna som kom ut 2007. Där vågar den tuffe Kenta på dagis gå över och leka med tjejerna, något som till en början inte accepteras av de andra killarna. Men till slut upptäcker de att de alla kan leka tillsammans.

Ytterligare en bilderbok som jag tycker är riktigt bra är också från 2007. Den heter Sandalerna och är skriven av Anna och Martin Hedvall och är utgiven av Vilda förlag. Där får en kille ärva sin syrras rosa sandaler som han glatt använder. Han blir direkt kallad för flicka av sina kamrater på dagis och även de vuxna reagerar lite negativt till hans val av färg, men han står på sig och gillar sina sandaler:

Att när syrran har skorna är hon en tjej
det är ju liksom en självklar grej.
Det som händer när killen tar skorna på
är faktiskt inget, han är kille ändå.

Hans kompisar är sen OK med det medan de vuxna inte accepterar det helt. Här kan man tydligt se varifrån fördomar kommer. Vi vuxna måste tänka på vad vi lär barnen genom vårt agerande.


Detta tema finns även bland kapitelböckerna. En nyss inkommen bok är Myran & Mogge byter kläder av Mian Lodalen och Matilda Salmén. Detta är en lättläst bok på 12 sidor som passar bra för de som precis lärt sig läsa. Den handlar om en kille och en tjej som byter kläder med varandra i skolan och alla misstar dem för varandra. Killarna retar Mogge för att har tjejkläder, men Mogge är stark och bryr sig inte, lite som killen som hade rosa sandaler.


Det finns också en bok från 2004 av Maria Herngren som heter Ingen får veta. Den handlar om Johan som går på dagis där det är en tydlig uppdelning mellan killar och tjejer. Killarna springer omkring och leker krig medan tjejerna sitter i dockvrån. Men nu är det så att Johan också vill leka med dockorna, men det får han inte för tjejerna då han anses som bråkstake eftersom han är kille. De enda gångerna som killarna rör dockorna är när de använder dem som vapen och sen gnuggar av sig tjejbaciller på varandra. Johans födelsedag börjar närma sig och han vet inte riktigt vad han ska svara när de undrar vad han önskar sig. Vill han ha en riddarborg eller lego? Helst av allt vill han ha en docka med ljust hår som en ängel eller prinsessa. Hans mamma tycker att han är arg jämt och får till slut reda på varför. Han vill ju så gärna leka med dockor men vet att det inte är OK vilket gör honom arg och ledsen. Hon berättar att det faktiskt går bra och köper honom dockor till hans födelsedag. Dessa gömmer han dock i garderoben då gästerna kommer men naturligtvis är det en kille som finner dem. Tur då att Johans tuffa morbror också är där och kan berätta att när han var liten lekte han med sin syrras dockor. Då går det lite lättare. Det roliga är att nu ser Johan fram emot att få leka med dockorna med sin tjejkompis, men hon vill hellre leka med alla hans kill-leksaker.


Varför måste denna uppdelning finnas? Varför kan inte alla få klä sig som de vill och leka med vilka leksaker de vill? Och varför är det mindre accepterat att killar går över könsgränsen än när tjejer gör det?

/Gunilla

Inga kommentarer: