onsdag 10 juni 2009

Stillsam och sorgsen, fast med en gnutta hopp

Detta är bland de mest sorgliga böcker jag någonsin läst. Det gjorde ont i mig när jag läste om vad som händer djuren i denna bok. Kathi Appelt har lyckats skriva en allåldersbok som verkligen berör och David Small har gjort finstämda illustrationer till den. Boken heter Lova att du går tillbaka och börjar med att vi möter en katt som hör en kedjad hunds ylande om sin ensamhet. Hon letar upp honom för hon förstår att han behöver någon hos sig. Hunden, Ranger, förklarar för henne att det inte är säkert för henne att stanna där då hans ägare, Gäddansikte, är en särdeles grym typ av människa. Vi får veta att Gäddansikte inte är född elak utan har blivit mycket illa behandlad under sin uppväxt vilket har gjort honom till den han nu är. Den lilla spräckliga katten tvekar då hon snart ska föda, men bestämmer sig för att stanna hos Ranger.

När Sabine och Puck kommit till världen blir de en liten omaka familj där under Gäddansiktes hus. Den spräckliga katten får ge sig ut i skogen för att skaffa mat till dem alla medan Ranger passar de små kattungarna, då det är sällan som han ger sin hund någon mat. Ungarna får reda på att de måste alltid hålla sig där Undertill (bokens originaltitel är The Underneath) men de är ju så små och nyfikna på världen. En tidig morgon vågar sig Puck ut i det Öppna fast han vet mycket väl att han inte får. Han välkomnas av solens varma strålar mot sin päls och kan inte förstå varför detta ställe kan vara så farligt. Då hugger Gäddansikte tag i honom, vilket gör att hans mamma vaknar till och springer ut för att rädda honom. Ranger kämpar så gott han kan, men han sitter hårt fast i kedjan runt halsen som skaver genom pälsen. Detta gör att de båda katterna blir infångade av Gäddansikte och han kör iväg med dem till bäcken för att dränka dem.

Vår spräckliga kattmamma mister sitt liv i bäcken, men hennes son kämpar starkt och klarar sig ur bäcken med sin mammas förmanelse att han måste gå tillbaka för att ta hand om sin syster och bryta sönder Rangers kedja.
Nu har vi inte ens kommit till en tredjedel av boken och det kommer att hända mycket för lille Puck som nu har ett stort ansvar som vilar på hans axlar.

Samtidigt som vi lära känna denna lilla familj så finns det en parallellberättelse. Det är lamian (till hälften orm, till hälften människa) mormor Mockasin som ligger i ett krus nergrävd under trädens rötter. Där han hon legat i tusen år och drivs av ett ursinne att hämnas på den som stal hennes dotter ifrån henne genom kärlek. Detta gör att hon hatar alla som utstrålar kärlek, vilket gör att man befarar det värsta då hon möter vår lilla familj. Den enda som mormor Mockasin är vän med är Alligatorkungen, men uråldrig reptil som växt sig riktigt stor och som Gäddansikte vill fånga. Men frågan är vem som fångar vem.

Denna bok står i biblioteket på hyllan för barnen i slukaråldern (Hcg, 9-12 år) men jag skulle rekommendera den för alla från 12 år och uppåt. Detta är mer en magisk berättelse om kärlek och naturen än att den är spännande och fartfylld. Den har över 300 sidor, men lämnar ingen oberörd. Kanske kan fungera som högläsningsbok. Hör gärna av er om ni provat det.

/Gunilla

Inga kommentarer: