torsdag 18 juni 2009

Sommar och bad!

Nu är det sommarlov och vi på Babbelfisken kommer att ta oss lite ledigt, därför kommer vi inte att skriva lika ofta. Men självklart vill vi passa på att tips om böcker där det badas på stränder, för det hoppas vi ju att det blir mycket av under den närmaste tiden.

Nu har del fyra i serien om Hotell Gyllene Knorren av Måns Gahrton och Johan Unenge kommit, och den heter Sommarkaos på guldkusten. Det lite för få gäster på hotellet så familjen bestämmer sig för att annonsera. De förväntar sig barnfamiljer som gäster med istället kommer en grupp gamla tanter och ett hårdrocksband. Det blir mycket planerande för att de inte ska störa varandra. Ett annat problem är att familjen har utlovat i sina annonser att de har en sandstrand. Det enda de har är en hög sand som ligger på fel ställe. Detta löses genom att de bygger en sandbana som ska föra sanden så att den hamnar vid vattnet. Det hela löser sig smidigare än väntat och sandbanan blir en vattenrutschbana. Och fler gäster vill komma och bo hos dem, så många att de själva får ta en semester.

De tidigare böckerna i serien Hotellet Gyllene Knorren är:
1. Den mystiska gästen
2. Spöket i rum 13
3. Loke den lömskes skatt


Jag vill också tipsa om en personlig favorit från 90-talet, Olof och Lena Landströms böcker om Nisse. Den som passar bäst nu när sommaren är här är Nisse på stranden. Inte lika mycket drama, men riktigt charmig. Nisse och hans mamma cyklar till stranden, efter en stund börjar det regna och då försvinner alla andra från stranden. Men Nisses mamma säger att hon minsann ska bada i alla fall. Nisse vill också testa att hoppa i och upptäcker att det var riktigt skönt att vara i vattnet då det regnar. Han lyckas också ta sig några simtag till sin mammas förtjusning. När de kommit upp äter de ur matsäcken och de andra badgästerna återvänder då det slutat regna. Och sen cyklar de hem igen.
Andra böcker om Nisse är:
Nisses nya mössa
Nisse hos frisören
Nisse går till postenVill man ha lite mer drama kan man läsa När lilla syster Kanin badade i det stora havet av Ulf Nilsson och Eva Eriksson från 1987. Här får vi träffa den modiga lilla syster Kanin som slänger sig i havet så fort de nått stranden. Storebror blir genast orolig då vågorna är så stora att han inte kan se henne. Lilla syster Kanin blir dock arg på sin storebror när han räddar henne och så hoppar hon i igen. Då berättar storebror att det finns en massa hemska varelser i vattnet. Då tänker lilla syster till och menar att Gamla Dockan blev visst lite rädd, så storebror får komma och rädda dem igen. Den snälle storebrodern gräver en egen sjö till lilla syster Kanin på stranden där hon och Gamla Dockan kan bada fritt från hala ålar och tång.


Ha en trevlig sommar och simma lugnt!

/Gunilla

1 kommentar:

Maria sa...

Jag gillade verkligen Sommarkaos på Guldkusten. Den där serien är härligt knasig och perfekt sommarläsning!