/Mattias
måndag 30 november 2009
Ny filmmusik
/Mattias
torsdag 26 november 2009
Alla har ett hungrigt hjärta
Vi tycker om Bjørn Sortland här på Babbelfisken. Texterna är vemodiga eller rent ut sorgliga, men böckerna handlar om viktiga ämnen och beskrivs med korta stycken av (många gånger) ljuv poesiprosa.
På pendeltåget idag dök jag in i den småregniga roadtrippen till Oslo som boken Alla har ett hungrigt hjärta (japp, Springsteen) handlar om. Här är det Ina och Erik som befinner sig i ett nu som är allt annat än behagligt. Ina har fått reda på en sak som kastar omkull hennes tillvaro och texten förmedlar smärtsamt ömtåligt ångesten och frågorna som hopar sig. Vad ska hon ta sig till? Och vilken roll ska han spela i det hela?
Jag tyckte visserligen mycket bättre om både Vad är så skört att det bryts om man säger dess namn? och Tricks men visst är Alla har ett hungrigt hjärta läsvärd. Dock inte lika engagerande.
/Helena
tisdag 24 november 2009
Illustrerad klassiker
På tal om serier (se Helenas inlägg nedan) har serietecknaren Ben Caldwell börjat ge ut en serie album som närmast kan liknas vid de serieversioner av kända böcker som förr gavs ut under namnet Illustrerade klassiker. Först ut är lämpligt nog Bram Stokers Dracula, med illustrationer av Caldwell och manus av Michael Mucci. Översättningen är lite märklig, men berättelsen är hyfsat trogen Stokers original och bilderna är fina. Särskilt imponerar ett par uppslag som visar en gobeläng som skildrar släkten Draculas blodiga historia. Dracula själv ser ganska fjantig ut som seriefigur, men fjantig har han sett ut förr - inte minst på filmduken - utan att för den skull förlora i popularitet.
Caldwells Dracula har i alla fall intressant smak - förutom blod verkar han gilla dekadent litteratur. I en serieruta sitter han och fördjupar sig i första numret av The Yellow Book, som var den ledande litterära tidskriften i det dekadenta 1890-talets London. Caldwell är en skicklig tecknare, men frågan är om inte Aubrey Beardsley, som illustrerade
The Yellow Book, var ett strå vassare.
/Mattias
Augustvinnaren
fredag 13 november 2009
Mitt extra liv, av Johan Unenge
Tycker man om serier och kanske tyckte att gårdagens boktips verkade spännande så kan man gott kolla in Johan Unenges senaste ungdomsbok, en serieroman som heter Mitt extra liv. Här blandas textsidor med seriesidor på ett sätt som fungerar mycket bra. Innehållet flyter på, och även om layouten är snygg och annorlunda så är det främst innehållet i boken som består när jag läst klart.
Boken handlar om en ung kille som bor tillsammans med sin bibliotekariemamma och sin polispappa. Han umgås med dataspelsälskande kompisen Ubbe och är kär i klasskompisen Alva. Så långt inget konstigt alls. Men, i staden börjar främlingsfientliga röster att höjas och plötsligt är ingenting självklart längre.
En bok om det svåra i att ta ställning i svåra frågor och om kluvenheten mellan det man vill och det man vågar göra. Läs hörrni!
/Helena
torsdag 12 november 2009
Dagarna jag glömde
onsdag 4 november 2009
Ett hett tips
Vi träffar fyra tjejkompisar: Vilde, Trine, Nora och Benedicte. Tjejerna lever "vanliga tonårsliv", de går i skolan och umgås så mycket de kan på fritiden, precis som de har gjort i många år. När en ny ung lärare börjar på skolan är kompisarna till en början riktigt nöjda men snart visar det sig att den nya läraren särbehandlar killarna och är riktigt otrevlig mot tjejerna, retar dem och skämmer ut dem inför klassen. Kompisgänget beslutar sig för att sätta dit läraren på något sätt. Samtidigt börjar en ny, mystiskt snygg kille på skolan. Han börjar i samma klass som tjejerna och bär på hemligheter.
I början av boken påträffas liket av en av tjejerna. Hon ligger och guppar i vattnet, naken och invirad i plast. Då vrids tiden tillbaka tre veckor och vi får ta del i allt som händer kompisarna tills dess att mordet begås. Vem mördas? Vem är mördaren? Vad är motivet till mordet? Hu, så bra!
Boken har det mesta som en riktig bladvändare ska innehålla:
1. En bra baksidestext. Baksidestexten avslöjar att en av de fyra vännerna kommer att mördas av någon som hon känner. Genast blir man lite av en privatdetektiv och börjar söka efter ledtrådar i vad karaktärerna gör och säger.
2. En fängslande prolog. Här upptäcks brottet men man får även föraningar om en hel del annat som pyser under ytan i boken.
3. Snyggt omslag. Ibland kan man döma boken efter omslaget.
4. Spännande handling. Jag fastnar på en gång och vill veta allt om alla, det är inte bara mordet som intresserar mig, jag är lika fast i karaktärernas relationer till varandra och den utveckling som de går igenom.
Men visst, ingenting är perfekt här i livet och Ett hål i själen har två stora brister:
1. Även om karaktärerna fungerar bra och jag lyckas engagera mig i deras öde så är de fyra tjejkompisarna utformade på ett väldigt schablonaktigt sätt. Vi har: den naturliga pojkflickan Trine, den tuffa, snygga Vilde som försöker dämpa ner sitt vackra yttre, den söta Benedicte som odlar sin Barbie-image och lever för att få uppmärksamhet av killarna och så Nora, den känsliga pluggisen.
2. Ett hål i själen slutar helt abrupt mitt i handlingen, efter ett par kapitel, och man inser att man kommer att behöva läsa alla böcker i serien för att få veta vad som hänt, seriens delar behandlar alltså inte olika mordiska fall utan ett och samma. Författaren hade lika gärna kunnat skriva en enda tjock bok i stället för att dela upp historien i hela tio (!) delar, tycker jag. Att sprida ut en bok på det här sättet känns bara som ett nesligt försäljningsknep.
Well well, tycker du om spännande mordgåtor så tycker jag absolut att du ska ta dig en titt på den här serien.
/Helena
Böckerna är skrivna av Kjetil Johnsen och ges ut av B. Wahlströms förlag.