torsdag 12 november 2009

Dagarna jag glömde


Just nu håller jag på att läsa ett par av årets uppstickare, som jag ser det. Böcker som på ett eller annat sätt utmärker sig och väcker, i alla fall mitt, intresse.
Dagarna jag glömde, av Arne Svingen och Mikael Noguchi är en serieroman, en bok där bilderna är lika viktiga som texten. Handlingen kretsar kring David, en kille som har svårt att uttrycka sina känslor men som har ett rikt inre liv, han drömmer sig gärna bort och har lätt för att fantisera och dagdrömma. David blir kär i Lise och de blir tillsammans. Efter ett tag tar förhållandet slut men Lise stannar kvar i Davids närhet. Hon blir en i kompisgänget, alla tycker om Lise. Problem uppstår när även Tom, Davids bästa kompis, inser att han tycker om Lise. Det hela leder till något hemskt som förändrar livet för alla i kompisgänget. Det är dagar man helst vill glömma men som är omöjliga att sluta tänka på. Obehagligt, känslofyllt och gripande om vänskap, kärlek, svartsjuka, ångest och våld.
Här kan du se hur ett uppslag ur boken kan se ut.
Dagarna jag glömde är utgiven på Hegas förlag.
/Helena

2 kommentarer:

Anonym sa...

TACK för det här tipset - den här norska ungdomsromanen har jag missat!
Jag gillar Svingen mycket ! (Tecknaren till den här serien är väl däremot ingen höjdare, eller vad tycker du?)

Jag föreläser just nu på Hotell Plaza Sergel i Stockholm för grupper av norska lärare som undervisas i åk 8, 9 och 10 (men går ett år längre i grundskolan i Norge än i Sverige) om ingdomslitteratur och ungdomars läsning.
De trevliga - och rika - norska lärarna är så gott som helt okunniga om ungdomsböcker - även norska! Även barnböcker, faktiskt. Nästan ingen av dem som jag nu träffar har hört talas om "Snorre säl".


Heja Hegas förlag!
lena kjersén edman

Babbelfisken sa...

Ja, verkligen, heja Hegas förlag! Det kommer en hel del bra från det förlaget.

Vad gäller illustratören till Dagarna jag glömde så tycker jag nog att han är ganska bra. Bilderna passar bra till berättelsen. Vill man så kan man kolla på fler av Noguchis illustrationer på hans blogg: http://www.mikaelnoguchi.blogspot.com/