söndag 6 december 2009

Riktigt läskigt

För något år sen läste jag Coraline av Neil Gaiman och tyckte den var rysligt bra. Den var så där obehaglig att det kröp kalla kårar längs ryggen på mig. För några månader sen kom den på DVD och jag såg den nu i helgen. Självklart var vissa saker ändrade, de har exempelvis lagt till en kille som i filmen fungerar som en vän till Coraline, men jag tyckte ändå den var bra. Dock gillar jag boken bättre, det blir ju ofta så när man läst boken före man ser filmen.

Den handlar om Coraline Jones som flyttar in i en av lägenheterna i en mystiskt hus med sina upptagna föräldrar. Eftersom hon inte har något att göra går på på upptäcksfärd och upptäcker den låst dörr. Efter att de funnit nyckeln finner hon till sin besvikelse att den inte leder någonstans. Det är bara en vägg bakom dörren.
Men detta lugnar inte ner hennes nyfikenhet och hon återvänder ensam lite senare och då finns det en lång tunnel som leder till en identisk lägenhet. Där finns också en man och en kvinna som ser precis ut som hennes föräldrar, förutom att de har knappar istället för ögon. Detta är hennes andra föräldrar. De ger henne uppmärksamhet och allt hon vill ha, vilket Coraline blir glad över, men samtidigt känner hon att det är något som inte stämmer. Så när de ber henne stanna hos dem väljer hon ändå att återvända till sitt riktiga hem.
Men när hon kommit dit så är hennes föräldrar försvunna. Hon finner dem inlåsta i en spegel och för att hjälpa dem måste hon nu återvända till den andra lägenheten. Där upptäcker hon att den andra mamman inte alls var så snäll som hon först visade sig vara. Coraline finner även andra barn som blivit lurade av henne och gömt deras själar och låst in den. Coraline. Måste nu finna barnens och hennes föräldrars själar för att själv inte fastna där. Till sin hjälp får hon en sten med ett hål i som för att man kan se själarna (lite som i Spiderwick när man ska kunna se oknytten). Coraline måste ta till all sitt mod och sin list för att klara av detta samtidigt som hon har den ruskiga andra mamman efter sig.

Läs och rys!
/Gunilla

1 kommentar:

Babbelfisken sa...

Hej Gunsan! Tack för fint inlägg! Coraline,en favorit både som bok och film.
/Helena