onsdag 27 augusti 2008

Att bli känd bara sådärAllt går så snabbt när Audrey väl gjort slut med sin pojkvän Evan i boken med samma namn av Robin Benway. Evan är en typisk egotrippande sångare i ett band och hon är helt enkelt trött på honom. Det hon inte är beredd på är att han i upprivningsfasen skriver en låt tillägnad henne, en slags önskan att inte såra honom och komma tillbaka. Låten blir väldigt känd, det blir bandets stora hit och mycket uppmärksamhet riktas nu på Audrey. Plötsligt har hon samma stjärnstatus som de i bandet och hon får vara med om saker hon knappt drömt om; uppträdande i TV och paparazzi gömda i buskarna.

Skriver jag mer än så blir det lätt att jag ”give away the whole story”. Den är bara sååå amerikansk med sin high school och sina fraser som blir lite kantigt bisarra i översättningen. Dessutom är vissa delar av boken inte översatt, så lite engelska kan vara bra att kunna, annars förstår man till exempel inte ens låtens innebörd. Varje kapitel startar med ett citat från en låt som representerar innehållet i den följande texten. Måste erkänna att jag knappt kände igen häften av artisterna och än mindre av låtarna. Kanske är jag helt enkelt för gammal för att veta vilka Anberlin, Valencia, The Decemberists, Joanna Newsom, Guides by Voices, Taking Back Sunday, Pete Yorn m.fl är, eller är de kanske inte lika kända utanför USA:s gränser?

Answere me, please!
/Gunilla

1 kommentar:

Anonym sa...

jag tyckte det var kul med citaten i början av varje kapitel.

Men: som du säger, flera av banden är inte direkt stora utanför USA:s gränser... i alla fall inte vad jag vet. Men jag kanske också är för gammal : )