onsdag 6 augusti 2008

Hemligt!

En ny intressant bok har kommit ut, men den är så hemlig att nästan all information är ändrad för att författaren inte ska riskera de inblandades säkerhet och man får endast läsa den om man är modig och lovar att inte föra något vidare. Boken heter något så mystiskt som Namnet på bok är hemligt och den är skriven av Pseudonymous Bosch, vilket inte är hans riktiga namn. Han pratar direkt med läsaren och avbryter ofta sin egen historia när han är för nära att berätta för mycket. Vem han egentligen är fick jag aldrig kläm på, inte heller hur han känner till den berättelse som han nedtecknat för oss.

Historien handlar om två elvaåringar, Cassandra, som ser sig själv som överlevnadsexpert och jämt tror att allt är på väg att bli en fruktansvärd katastrof samt Max-Ernest som har svårt att hålla mun och drömmer om att bli stå upp-komiker. Detta är naturligtvis inte heller deras riktiga namn. De två lär känna varandra Cassandra letar efter vad hon tror kan vara giftigt avfall på skolgården och Max-Ernest blir intresserad av vad hon gör. De två får sedan ta del av ett mysterium med en försvunnen trollkarl då de får tag på hans dagbok och lådan med ”Symfoni av dofter” som han lämnat efter sig. Två onda personer tycks ligga bakom det och Cassandra och Max-Ernest får det stora nöjet (eller missnöjet) att möta dem och blir kidnappade då de vet för mycket. Det blir riktigt spännande och jag skulle säga att den påminner om Widmarks serie om David & Larissa, men även Kirsten Millers Kiki Strike då det finns tips i slutet av boken om hur man kan göra för att klara sig undan olika situationer.

Hela upplägget lockar till läsning där man varnas gång på gång och får veta att detta är absolut hemligt och inte får föras vidare. Den är dock tjock, runt 350 sidor, men det stoppar nog inte någon som har fått den i sin hand och läst de första kapitlen. Lite kul är också alla fotnoter med olika kommentarer från berättaren. Slutet utlovar en fortsättning.

Om ni blir fascinerade av boken kan ni gå vidare till bokens hemsida, dock på engelska.

/Gunilla

Inga kommentarer: