fredag 29 augusti 2008

Ensidiga brevromaner


Jag blir lätt nyfiken på böcker med märkliga titlar och en av de senaste lästa för mig är Dumma byxa ut och gå när man nappar på en tå av Vladimir Aurum Oravsky.
Det är en brevroman, men man får endast läsa Kattis brev till Sandra och aldrig tvärtom. Dock får man ofta reda på ett ungefär vad Sandra kan ha skrivit om i sitt brev då Kattis tar detta som utgångspunkt för att sen visa att hon har det mycket värre, speciellt med sin underliga far som gör många märkliga saker. Det handlar nästan mer om hennes pappa än om henne själv. Hon tar även med i sina brev till Sandra dikter som han har skrivit.

En bok som är precis 50 år äldre och var Astrid Lindgrens debutbok som hon deltog med i en skrivtävling 1944 och kom på andra plats. Det är naturligtvis Britt-Mari lättar sitt hjärta där man också kan upptäcka små detaljer som Lindgren senare använt i sina andra böcker.


Båda böcker är humoristiska och vi som läser får endast följa en sida av brevskrivandet. I Lindgrens bok är det Britt-Mari som tar sig an Kajsa i huvudstaden som vill ha en brevvän och Britt-Mari ser det som ett ypperligt tillfälle att få skriva på sin mammas gamla skrivmaskin. I Oravskys bo är det Kattis som tar kontakt med Sandra efter att ha funnit hennes – håll i er nu – Bert Babyface i parken och fann adressen på bokmärket. Alltså fanns där en gemensam utgångspunkt. Undrar vad Astrid Lindgren ansåg om Bert Ljung? Även han en flitig skribent, men det av dagbok och inte brev.

Vilka andra brevromaner finns det?

/Gunilla

1 kommentar:

Maria sa...

Anita Eklund Lykull's bok "Snöleopardens år" är en riktig pärla, och glöm för all del inte John Marsden's "Breven inifrån".