torsdag 14 augusti 2008

Den som söker skall finnaEn bok som kom ut förra året som fångat min uppmärksamhet är Snorpan, Rim-älvan och kungens diamant av Cornelia Claesson. Den utsäger sig att vara en verklighetsbaserad berättelse, vilket inte känns helt omöjligt.

Det börjar med att man får lära känna Snorpan (6 år) och hennes familj. Hennes pappa är väldigt bra på att laga tomatsoppa, men när han är i färd koka den upptäcker han att vigselringen som brukar finnas runt hans finger är försvunnen. De får alla hjälpas åt att leta efter den, dock utan gott resultat. När Snorpan lagt sig och somnar drömmer hon om en Rim-älva och berättar att kungen har tappat bort sin diamant och alla måste hjälpas åt att leta efter den. Med hjälp av stora såpbubblor färdas Snorpan och Rimälvan till en öken, ett island, ner i havet, upp till Luftlandet och sist till Mardrömsskogen. Snorpan letar så gott hon kan medan Rim-älvan mest latar sig och delar ut order.
Utan att de funnit diamanten återvänder de till kungariket där kungen bjuder på kalas då han har bakat en gräddtårta, något han är väldigt bra på. När de satt sig till bords upptäcker Rim-älvan diamanten liggandes på bordet. Kungen berättar att han fann den i tårtan när han tagit sig en munsbit. Proppmätta av tårta lägger sig Snorpan och Rim-älvan sig ner för att vila. När Snorpan vaknar är hon hemma igen och får en brilliant idé. Hon springer ut till köket och stoppar ner handen i pappans tomatsoppa – och där ligger ringen!


Detta sökandet får mig att tänka på en äldre bilderbok av Quentin Blake (han som illustrerat många av Roald Dahls böcker) som heter Kurragömma med kakaduor. I denna bok är det en professor som letar efter sina fåglar som rymt för att ge honom en läxa. De är så trötta att han alltid hälsar på dem på samma sätt dag ut och dag in. Så en dag rymmer de och han letar igenom hela huset, rum för rum men finner dem inte. Men vi som ser bilder kan se hur kakaduorna gömmer sig på de mest finurliga ställen. Han blir helt förstörd, men nästa morgon har de återvänt vilket gör att han av pur glädje hälsar på den på samma sätt som vanligt och då kan ni gissa vad fåglarna väljer att göra…

Har ni några tips på andra böcker som handlar om sökande? Lämna gärna en kommentar!

/Gunilla

1 kommentar:

Anonym sa...

Kolla in Var är tårtan? av Tjong-Khing, Thé. Ingen text, bara bilder med massor av detaljer och en tårta att leta efter. Och så Var är min syster? av Nordqvist, Sven. Leta efter systern samtidigt som du försvinner in i originella detaljer och läser en jättefin och lite sorglig text, som jag älskar.
/Helena