fredag 12 september 2008

Roald DahlRoald Dahl skulle ha fyllt 92 år imorgon om han fortfarande varit i livet. Han är född den 13 september 1916 och har skrivit många böcker för barn, unga och även för vuxna.

Ett av mina första minnen är när vår fröken läste högt ur SVJ (Stora Vänliga Jätten). Så hysteriskt roligt man tyckte det var att de pruttade istället för rapade då de druckit läsk! Sen lästes även Häxorna för mig och jag vågade mig på Kalle och chokladfabriken, men fann sen min favorit: Matilda. Alla dessa böcker illustrerade av den begåvade Quentin Blake.

På senare är upptäckte jag hur många fler böcker som fanns: Danny – bäst i världen, Herr och fru Slusk, Mitt magiska finger, Naddap dlöks – sköldpaddan och många fler. Dessutom är det flera som har blivit filmatiserade. Kalle och chokladfabriken blev ju väldigt stor med Johnny Depp för några år sen.

Något jag skulle vilja rekommendera är två självbiografier: Mitt liv som pojk, där vi får följa honom från födseln till tonåren och Soloflygning som tar vid där den förra slutar. Här får man som läsare följa med på många äventyr och upptäcker var han fått några av sina historier ifrån.

Jag hoppas att han får lika stor uppmärksamhet 2016 som Astrid Lindgren fick 2007.

Lämna gärna en kommentar om vilken som är din favorit!

/Gunilla

1 kommentar:

Anonym sa...

bra jobb! /sjunne