måndag 29 september 2008

Drakar


Det har kommit ut flera böcker med drakar under de senaste åren. Något som jag funderat över är de olika sätt som man kan se på en drake. Vissa böcker skildrar draken som något ont väsen som tar väna prinsessor till fånga som i sin tur väntar in modiga prinsar och riddare att dräpa draken, rädda prinsessan och få halva kungariket. En personlig favorit där som inte riktigt tillhör de traditionella sagorna är Prinsessa söker drake av Patricia Wrede. Den är lite annorlunda då den utspelar sig på en tid då prinsessor blir tillfångatagna av drakar och sen får sitta och vänta in sin modiga räddare. Fast prinsessan Cimerone är inte som andra prinsessor, hon är inte någon hjälplös flicka som ska vänta in sitt öde, hon vill ha äventyr och drar iväg till drakarna och söker anställning hos dem. Där lär hon känna andra prinsessor som dock bara sitter och väntar, medan Cimerone motar bort sina ”hjältar” och ber dem låta henne vara ifred då hon trivs på sitt nya ställe i drakgrottorna. Hon får bland annat vara med och kämpa mot de onda trollkarlarna på drakarnas sida.

I andra böcker är drakarna under kontroll av onda trollkarlar som försöker få makt över hela världar, exempelvis: Drakkrönikan – den store trollkarlen Septimus Agorius försvunna dagbok (Malcolm Sanders). Där får den gode trollkarlen Septimus i uppdrag av kungen att utrota de vedervärdiga drakarna. Till dessa böcker kan man nog också räkna Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta där den onde Tengil har funnit sätt att få draken Katla att lyda.

Men många av de senare böckerna visar istället upp drakar som husdjur, exempelvis: Hur du tränar din drake av Hicke Hiskelig Halvulk III (Cressida Cowell) och Konsten att uppfostra en drake (red: Joseph Nigg). Observera att dessa böcker står på skönlitteratur och inte fakta tillsammans med hur du tränar din hund eller häst.

Även i andra böcker kan man bli vän med sin drake, som i böckerna om Harry Potter (J. K, Rowling) och Eragon (Christopher Paolini) för att inte tala om filmerna om Shrek och hans vänner. Men hur en drake och en åsna kan producera barn tillsammans övergår mitt förstånd.

Det finns även många bilderböcker som handlar om drakar. Några exempel är:
Riddar-Rakel och de tre stordåden av Martin Widmark
Draktjuven av M.P. Robertson
Draken med de röda ögonen av Astrid Lindgren
Men… det är ju Bolibompadraken av Mats Wänblad
Prinsussan Klura och draken av Tormod Haugen


Så, är drakar onda eller goda? De tycks kunna spruta eld i alla fall…
/Gunilla

Inga kommentarer: