måndag 22 september 2008

Som att läsa en film

En bok som jag verkligen uppslukades av häromdan är En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret skriven och illustrerad av Brian Selznick. Han blandar text med flera uppslag av bilder där man får följa händelseförloppet och sen tar texten vid igen. De som är i min ålder kanske minns musikvideon Take on me med den norska gruppen A-Ha. Det är ungefär samma känsla när man bläddrar sig igenom bilduppslagen. Det blir som att läsa en film och det är svårt att lägga den ifrån sig. Visserligen är det en tegelsten på över 500 sidor, men låt inte detta skrämma er, då det går mycket smidigt att ta sig igenom den.

Den är också spännande då man får följa Hugo som nu jobbar som stationsurmärstare på en tågstation i Paris. Han blev detta då hans käre far gick bort och hans farbror tog sig an honom. Farbrodern försvann dock efter ett tag och Hugo tog över hans jobb att se till att klockorna på stationen fungerade utan att någon upptäckte honom. Han blir tvungen att stjäla för att överleva då han inte vet hur man löser in farbroderns lönecheckar.

En dag möter han en flicka i samma ålder, Isabelle. Hennes fosterfar Georges arbetar i ett leksaksstånd på stationen och fångar Hugo en gång när han försöker stjäla. Georges upptäcker den anteckningsbok som Hugo har och som han hotar att bränna upp. Isabelle hjälper Hugo att leta rätt på den och blir väldigt intresserad av innehållet som tycks vara teckningar över en robot (kallas för automat i boken). Detta är instruktioner från Hugos far om hur man kan laga den robot som de fann på ett museum. Hugo är duktig på att laga saker och får slutligen igång roboten som börjar teckna. De kommer fler och fler kopplingar mellan Hugos pappas robot och Isabelles fosterfar. Hur kan detta komma sig?

Läs den spännande fortsättningen och få samtidigt chansen att lära er lite om filmhistoria!

/Gunilla

Inga kommentarer: