tisdag 20 januari 2009

Sixten & Blixten

Ni som älskar detaljerade bilderböcker borde absolut ta er en titt på Aino Havukainen och Sami Toivonens böcker om Sixten & Blixten. De har tidigare illustrerat Nopolas kapitelböcker om Risto Rappare. De som finns ute än så länge är Sixten & Blixten på dagis och Sixten & Blixtens underliga uppfinningar. I april 2009 kommer Sixten & Blixten går till jobbet. Jag ser fram emot vilka upptåg de kommer att vara med om då!

I Sixten & Blixten på dagis får vi hänga med bröderna när de ska besöka badhuset Böljan, men de tar fel på adressen och hamnar på dagiset Blöjan. Inte ont anande gör de sig beredda att bada och att få prova alla de behandlingar som man kan ta del av på ett badhus. De byter om till badkläder och simglasögon och tycker att det inte riktigt stämmer, men vägrar släppa tron att detta faktiskt är badhuset och ser till att bli väl omhändertagna av fröknarna. Alla aktiviteter som dagisbarnen ska göra vinklar dessa härliga bröder till att tro att det är olika behandlingar och utövar aktiviteterna fullt ut. Men snart får de ändå reda på att detta inte är badhuset Böljan och gör sig då redo att lämna dagiset, men då berättar de andra barnen att man inte får lämna dagiset på egen hand. Då vaknar uppfinnarlusten hos dem - men det får ni läsa om själva.

I den andra boken, Sixten & Blixtens underliga uppfinningar, får vi ta del av andra märkliga uppfinningar som man ibland undrar om man har någon nytta av, till exempel multipelglasögonen, pölmaskinen eller cykelhjälmen, som i detta fall är en kombination av en cykel och en hjälm som man för fram upp och ner. Men jag får erkänna att jag gillar idén med Livväst för folkhav. Det är som en flytväst som är packad med förnödenheter samt ett detektorhuvud som blåses upp som en ballong över huvudet så att föräldrar kan finna dig bakom hyllorna i affären.

Jag funderar på hur gamla dessa bröder från Kufböle är och var deras föräldrar är. Tycker också det är lite märkligt att de blir så varmt välkomna på dagiset där de tydligen inte är inskrivna. Men sånt kan man lägga åt sidan och sedan börja om från början och titta länge och väl på alla innehållsrika bilder.

/Gunilla

Inga kommentarer: