tisdag 27 januari 2009

Crampton Rock


De första delarna i serien om Hemligheten på Crampton Rock av Chris Mould har nu kommit till våra bibliotek. I den första boken, Amiralens arvinge, får vi möta den tanige 11-årigen Stanley Buggles som plötsligt får ärva ett gammalt gods på en ö av en avlägsen släkting som han aldrig hört talas om. Det blir att han åker dit ensam under sitt sommarlov och blir där omhändertagen av herrgårdens hushållerska. Hon har många förmaningar, förbjuder honom att gå till vissa ställen och låser in honom när mörkret faller då det finns farliga saker som härjar där ute på natten. Naturligtvis följer inte Stanley dessa regler, då skulle ju boken inte ha blivit värst händelserik. Han möter också gamla (rätt så ondskefulla) pirater som gör honom till sin kumpan för att utföra saker de inte klarar av på egen hand. I den andra boken, Våldnader i vinden, återvänder han på vintern och får uppleva ännu fler hemskheter med spöken och folk som är ute efter hans stora hus.

Jag måste erkänna att jag tycker att de är lite läskiga. Det mycket hot, våld och mord, förutom märkliga saker som trebenta hundar, varulvar och spöken. Men jag tror nog att de kan falla många i smaken som inte vill ha de där snälla, gulliga böckerna. Dessutom är böckerna fulla med härliga bilder som för att läsningen gå snabbare och sätter fart på fantasin. Dessutom har jag alltid varit förtjust när det finns med en karta över området som gör att jag lättare kan se var allting ligger och hur de tar sig runt.

Vi har att vänta några till böcker i serien. På dess hemsida kan man se att det finns i alla fall 6 böcker på engelska ur serien som i original heter Something Wickedly Weird.

Läs och rys!
/Gunilla


Inga kommentarer: