onsdag 8 juli 2009

Semesterstrul

Hade nog för höga förväntningar när jag läste denna bok och blev kraftigt besviken, hade hoppats på mer humor. Torbjörn Flygt har tidigare skrivit vuxenböcker och detta är hans första bok för barn som heter Fiskplåt och bajsdrakar. Vi får följa med en familjen Praat under en dag då de ska ge sig iväg på sin semesterresa till Italien och vi får se det ur barnens perspektiv. Det är sjuåriga Anna och femårige Anton som iakttar sina föräldrar som försöker lösa de situationer som dyker upp.

De kommer snart till att sätta sig i bilen och då har de minsann glömt ett och annat. Sen kör de igenom Danmark och en bit in i Tyskland för att där sätta bilen och sig själva på tåget för att sen vakna upp i Italien nästa morgon. Det största problemet sker nu i och med att mamman inte kommer med tåget och det är hon som har alla biljetter och pengar. De kan inte heller nå henne då pappan tog mobilen ifrån henne då hon hela tiden hade suttit och pratat med sitt jobb under den första delen av resan.

Pappan får försöka lösa det på egen hand, och jag får allt erkänna att jag är glad att inte ha en sådan far. När konduktören kommer för att se biljetterna drar pappan till med ett påhittat luffarspråk som förbryllar konduktören till en sån grad att han lämnar dem. När de sedan ätit på restaurangen på tåget så uppmanar pappan sina barn att smita ifrån notan. Först smiter han med Aron som måste gå på toa och lämnar Anna där själv sittandes med sin efterrätt.
Allt löser sig till slut och familjen möts upp i Italien. Men jag kommer inte att ta en tur med denna familj igen.

/Gunilla

Inga kommentarer: