onsdag 16 september 2009

Stand-up psychoHans Carstensens Stand-up psycho är en thriller i stand-up-miljö. För mig som inte är särskilt intresserad av denna gren inom komedins värld känns detta som ett udda och nästan lite spännande grepp. Det namedroppas stand-up-komikers namn till höger och vänster och som läsare får man en inblick i hur knepigt det kan vara att uppträda inför publik och försöka vara både rolig och fyndig och gärna samhällskritisk på ett provocerande och personligt sätt. Inte lätt.

Huvudpersonen Musse är 17 år och kämpar för att ta sig in bland de stora stjärnorna inom stand-up. Hans självförtroende och hans utseende står i vägen; han är inte lika självklar som hans snyggare och mer populära kollegor. Samtidigt kämpar Musse med att leva tillsammans med sin alkoholiserade pappa och med en lillebror som verkar hålla på att dra sig farligt nära brottets bana.

Detta kanske låter tillräckligt jobbigt men så inträffar det riktigt hemska. Kajsa, Musses kompis, stand-up kollega och kärleksintresse försvinner efter ett gig. Spårlöst. Musse vägrar tro på självmordsteorierna och startar en egen utredning som leder honom runt halva Gävle på en klumpig cykel. Var är Kajsa? Sakta nystas en märklig härva upp.

/Helena

3 kommentarer:

Klara sa...

Låter spännande! Jag har inte läst den ännu, men längtar efter att göra det! En kompis till mig lär vara med i den, vilket gör mig extra nyfiken!

Anonym sa...

En av årets allra bästa ungdomsböcker!
tycker
Lena K E

Babbelfisken sa...

Hej Klara och Lena! Stand-up psycho är klart läsvärd och en riktig uppstickare bland årets ungdomsromaner.
/Helena