måndag 7 september 2009

Syskon

Jag plockade ihop några bilderböcker till en låntagare häromdan som handlar om syskonskap. Det fanns ett barn i familjen och om någon månad kommer ett syskon. Det intressanta var att de flesta böcker jag fann så handlade det om en storasyster och en lillebror.
Några exempel är:

Stora syster och Lille bror av Barbro Lindgren och Eva Eriksson
Pyret får en lillebror av Ingvor Goyeryd och Leif E. Eriksson
Emma och Lillebror av Gunilla Wolde
Bror till salu av Marian De Smet och Marja Meijer
Elvis nya lillebror går inte att stänga av av Peter och Ingela P Arrhenius
Lilla stora syster av Ann Forslind
Jag undrar om det finns något statistiskt underlag som visar att den vanligaste kombinationen mellan syskon är storasyster och lillebror?


Men det finns också böcker om Arne av Elisabeth Broomé och Cecilia Nordstrand Alin, varav en heter Hej lillebror. Bob Graham har i sin tur skrivit om hur det är att få en ny baby i familjen, en pojke, och här finns det en storasyster och storebror.


Och naturligtvis finns det undantag: Lilla spöket Laban får en lillasyster av Inger och Lasse Sandberg och så böckerna av Ulf Nilsson och Eva Eriksson om Lilla syster Kanin som har sin ordentliga storebror som ser efter henne. Sen finns det ju också en könslös variant av Siri Reuterstrand och Jenny Wik som heter Ellis får ett syskon. Ellis och bebisen är helt enkelt barn, inga pojkar eller flickor. Det tycker jag är underbart!

/Gunilla

1 kommentar:

Anonym sa...

lart mycket