onsdag 19 december 2007

Bra under 2007

Jaha, då var det dags att summera 2007 vad gäller bra böcker, film och musik. Jag säger bra och inte bäst eftersom jag naturligtvis inte hunnit läsa/titta på/lyssna på ALLT som kommit ut under året. Men, jag har hunnit med en hel del och tänkte nu tipsa om mina egna favoriter.

Bilderböcker (2-6 år):

Var är min syster? av Sven Nordqvist är inte bara en bok utan en utflykt ut (in?) i fantasin tryckt på papper. Så bra!
Vem är ensam? av Stina Wirsén. Jag är ett stort fan av Stina Wirséns småbarnsserie som nu innehåller sex delar. Vems byxor? är fortfarande min största favorit men under 2007 kom den här lilla pärlan ut. Om ensamhet, ibland hemsk, ibland önskad.
Spyflugan Astrid av Maria Jönsson blir man helt enkelt glad av. Rolig och annorlunda. Kul!
Mormors lilla kråka i tvättstugan av Björn Bergenholtz är en rar och mysig sagostund med de sötaste kråkbilderna under hela året.
En stärna vid namn Ajax av Ulf Stark gav mig faktiskt tårar i ögonen. Så himla fin och sorglig. Läs!
Kapitelböcker (7-12 år):

Mysterium för utomjordingar av Rose Lagercrantz är både speciell och engagerande. En ovanlig "deckare" med ett trovärdigt porträtt av barn och vuxna och om sorg och saknad och längtan.
Ugglor i Bagarmossen av Petrus Dahlin. Bland alla miljoner (det känns så) deckare för ungdomar så tycker jag att böckerna om Kalle Skavank står ut som lite bättre än resten. Sympatiska karaktärer och bra handling.
Hemliga brev av Susie Morgenstern handlar om att våga leva sitt liv fullt ut. Och så utspelar den sig i Frankrike, vad mer kan man begära?
Ungdomsböcker (från 13 år):När du blundar tittar jag av Gunnar Ardelius. Vad händer efter ett avsked? Hur hittar man en mening med sitt nu? Oförutsägbart och stämningsfullt av en mycket bra författare. Fler böcker tack, Gunnar!
Bryta om av Åsa Anderberg Strollo. Sven Nordqvist knep Augustpriset men den här boken hade också förtjänat ett pris. Välskriven och engagerande debut. Imponerande, tycker jag.
För bra för att dö av Christina Wahldén. I den här boken tas det svåra ämnet självmordstankar upp på ett seriöst och gripande sätt. En viktig och läsvärd bok.
Ibland bara måste man av David Levithan. Ren och skär glädje upplevde jag när jag läste den här boken i somras. Om kärlek, helt enkelt. Romantiskt så att det kokar om den och med sköna karaktärer på en skola jag önskar att jag kunde gå i.
För skojs skull slänger jag in några tips på några av årets bästa filmer på DVD:
Sherrybaby, De andras liv och Pans labyrint. Kanske mest för unga och vuxna. Måste ses!
Musiktips? Jodå, det har jag också:
Feist, The Reminder. Kanadensiska snyggot Leslie Feist har fått ihop en CD som låter som man önskar att ett soundtrack till ens liv ska låta. Rösten, stämningen, melodierna. Lyssna nu!
M.I.A, Kala. Så originellt, begåvat och bra.
Electrelane, No Shouts, No Calls. Ett av sommarens bästa minnen, Electrelanes spelning på Accelerator.
Our Love to Admire med Interpol. Interpol är alltid bra, så är det bara.
Såja. Fortfarande har jag en hel del kvar att läsa av 2007 års utgivning och kanske finns de verkliga godbitarna där. Men, jag lämnar er nu med de här tipsen och hoppas att ni också tycker att de är bra.
Har du helt andra bästa-tips? Ja men skriv en kommentar då. God jul alla!
/Helena

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, mormors lilla kråka måste ag läsa. Tack för tipsen.
Signe