tisdag 18 december 2007

Gripande och spännande i dagens Kina

Såld, av Sally Grindley, blev gårdagens läsning. Boken utspelar sig i dagens Kina och det är elvaåriga Lu Si-yan som är huvudpersonen.
Lu Si-yan blir överrumplad när hon förstår att hennes farbror tänker sälja henne på slavmarknaden. Efter pappans död har familjen haft det svårt och farbrorn anser att Lu Si-yans mamma inte klarar av att mätta hela sin familj, ett av barnen måste bort. Lu Si-yan säljs till en rik man som tar med sig henne till sin familj. Där får hon slava i köket och behandlas respektlöst och med förakt.
Efter många om och men hamnar senare den unga flickan på en fabrik där hon inte får det speciellt mycket bättre, snarare tvärtom. Arbetsvillkoren är fruktansvärda och dessutom drabbas hon både av en av arbetskamraternas svartsjuka misstankar samt av problem med hälsan. Minnena av mamman, lillebror och den döda, älskade pappan håller henne på fötter men efter ett tag orkar hon inte ens minnas, hon har det alldeles för jobbigt.
Det som är skönt när man läser den här boken är att Lu Si-yan, trots sin mycket låga ålder, inte ger upp, utan kämpar. Hon tolererar inte att behandlas hur som helst och gör vad hon kan för att försöka skapa sig en drägligare tillvaro, även om det ibland är nästan omöjligt.
Det här är en lättläst och spännande bok, gripande och upprörande.
/Helena

Inga kommentarer: