onsdag 30 januari 2008
Ung feminism
Moa Elf Carlén och Johanna Palmgren har skrivit två superba böcker om jämställdhet och feminism: Ta betalt! och Slå tillbaka!
I vår kommer deras tredje bok ut. Äga rum, heter den. Såhär beskrivs den på förlagets hemsida:
"Feminismen är inte död! Den finns överallt! Dagens feminister visar att det finns nya sätt att tänka, vara och göra. Äga rum är ett manifest över den unga feministiska rörelsens frågor, tankar och drömmar! Texterna är helt nyskrivna av unga tjejer och killar med skiftande bakgrund. Boken är ett uppslagsverk över den unga feministiska rörelsen i Sverige idag. Helt nödvändig läsning för alla med minsta intresse för jämställdhet och könsbalans!"
I can't wait!
/Helena
tisdag 29 januari 2008
Stora tankar av liten kille
måndag 28 januari 2008
Bokimpro
lördag 26 januari 2008
Jättefint om vänskap
Boken handlar om Trille och hans granne Lena. De är 9 år och bästa vänner. Eller snarare så är det så att Lena är Trilles bästa vän. Själv har hon aldrig sagt orden så Trille är osäker på om hon känner samma sak om honom.
Trille och Lena leker och hittar på enorma mängder roliga och galna äventyr. Trille blir ofta nervös, så nervös att knäna skakar, men Lena är orädd, egensinnig och har ett häftigt temperament. Det finns en hel del vuxna omkring dem också, farfar t.ex. som är klok och förstår saker och ting bättre än andra vuxna.
Ibland känns boken en aning gammaldags men det kan jag leva med. I vissa kapitel händer det så mycket kul att man önskar att man vore med. Samtidigt blir det riktigt sorgligt mellan varven. Det är mycket som kan hända under ett år i en 9-årings liv.
En fantastiskt bra högläsningsbok i åk 1-3. Lärare, låna nu!
/Helena
fredag 25 januari 2008
LasseMaja-film lagom till jul
Kolla in LasseMajas detektivbyrås hemsidan här.
/Helena
Efterlängtad del 3
onsdag 23 januari 2008
Tjuvlyssna på Christina Wahldéns kommande bok
tisdag 22 januari 2008
På tal om deckare
För alla detaljerna läs mer här.
/Helena
Mjukdjur på faligt uppdrag
Amberville är trots detta inte någon barnbok utan en sk "vuxenbok" som dock kan läsas av läsvana ungdomar som vill läsa något lite annorlunda.
I Ambervilles undre värld är det Nicholas Duva som härskar. Han är övertygad om att det finns en Dödslista, en lista där man kan läsa vilka djur som snart ska dö. Duva tror dessutom att hans namn står på den senaste listan och vill att namnet ska raderas. Han kontaktar Eric Björn och mer eller mindre tvingar honom att hitta listan och stryka Duvas namn.
Eric Björn har ett tveksamt förflutet och drar sig inte för att utsätta sig för farliga uppdrag. Han samlar ihop sitt gamla gäng och tillsammans ger de sig ut på det farliga uppdraget.
Boken hamnar i deckargenren men innehåller även filosofiska passager där ondska och godhet diskuteras. Bitvis tyckte jag att boken var underhållande med någon oväntad vändning och med den originella inramningen men jag har några invändningar. Tonen är rätt grabbig, kvinnorna (eller honorna) är antingen fula och elaka eller vackra och mystiska. Den väna Emma Kanin som har en stor roll i berättelsen beskrivs ofta som vacker, hon lägger ofta huvudet på sned och tittar med stora ögon. Däremot har hon få repliker och förblir en symbol i stället för att bli en egen karaktär. Sånt blir jag riktigt trött på!
Läs Amberville om du gillar deckare och vill ha en annorlunda sådan. Boken ingår i en planerad kvartett.
P.S Jo, jag tyckte att det var rätt kul att mjukdjurens Gud heter Magnus. Jo, jag vet att Magnus betyder "den store" så jag fattar kopplingen. Men ändå, Magnus. Jag tycker det är roligt.
/Helena
måndag 21 januari 2008
Snabbkoll
onsdag 16 januari 2008
Något att se fram emot!
Riktigt bra om parallella världar och hemliga böcker.
lördag 12 januari 2008
Äntligen klar!
Över 600 sidor senare kan jag konstatera att boken inte levde upp till mina förväntningar. Visst, huvudpersonen är charmig i sin nördigt belästa uppenbarelse men oj, vad jag hade hoppats på mer. Boken ger oss tonårsproblematik och lite mystiska händelser, allt omramat av litterära referenser, citat och boktitlar som kapitelrubriker. Sådant är jag ju svag för men den här gången var det inte tillräckligt. Visst, jag fångades i en första början men historien lyckades inte hålla kvar mitt intresse ända till slutet.
Och sen har vi det där med långa berättelser. Jag är av erfarenhet skeptisk till långa verk. Jag är inte lat eller ointresserad, det är inte det. Problemet ligger i att det ofta är svårt för författaren att få ihop de långa historierna på slutet, och så var det den här gången också. Det blev lite långsökt och berättelsen kändes inte ordentligt avslutad.
Så, är detta en varning? Ska man, enligt mig, inte läsa Special Topics in Calamity Physics? Jag säger såhär, läs den gärna om ni gillar mysterier i tonårig high school-miljö. Inom den genren är boken mer än ok (där jag också kan rekommendera Donna Tartts Den hemliga historien). Mellan varven är Special Topics in Calamity Physics spännande, med intresseväckande vändningar. Dessutom finns det roliga karaktärer. Min favorit heter Jade och är egentligen rätt odräglig men samtidigt underhållande och intressant. För övrigt är dialogen ibland både rolig och smart och sånt är man ju inte bortskämd med.
Nu vidare till nya bokhögar. Håller på med den i höstas mycket omskrivna Amberville. Rapport kommer inom kort.
/Helena