onsdag 30 januari 2008

Ung feminism

Nu ska jag strax gå hem från jobbet och vara lite sjuk i en dag eller två (lite risig bara, ingen fara) men jag måste passa på att tipsa om en kommande bok från Tidens förlag.

Moa Elf Carlén och Johanna Palmgren har skrivit två superba böcker om jämställdhet och feminism: Ta betalt! och Slå tillbaka!

I vår kommer deras tredje bok ut. Äga rum, heter den. Såhär beskrivs den på förlagets hemsida:

"Feminismen är inte död! Den finns överallt! Dagens feminister visar att det finns nya sätt att tänka, vara och göra. Äga rum är ett manifest över den unga feministiska rörelsens frågor, tankar och drömmar! Texterna är helt nyskrivna av unga tjejer och killar med skiftande bakgrund. Boken är ett uppslagsverk över den unga feministiska rörelsen i Sverige idag. Helt nödvändig läsning för alla med minsta intresse för jämställdhet och könsbalans!"

I can't wait!
/Helena

tisdag 29 januari 2008

Stora tankar av liten kille

Jag håller egentligen på och läser en helt annan bok just nu men igår på tåget hann jag med den här trevliga boken, Rättvisans riddare, av Mats Wänblad. Bokens omslag är dessutom snygg i svart och rött med boxare på framsidan. Nice!

Tyson är elva år och tokig i boxning. Han har aldrig träffat sin pappa men han vet att pappan var i Sverige på träningsläger eller kanske turnering för tolv år sedan. Det var då han träffade Tysons mamma och Tyson blev till. Sen åkte pappan tillbaka till USA och Tyson undrar och fantiserar om honom, den mystiska boxaren.

En tankebok kan vara bra att ha. En bok där alla viktiga och stora tankar man har när man är 11 år kan få plats. Tyson skriver ner fintankar och andra tankar och dessutom skriver han om alla sina planer som Rättvisans Riddare. En sådan skipar rättvisa och bestraffar dom som är elaka mot andra eller på andra sätt sårar människor omkring sig. Simon i klassen är en sådan, som trakasserar andra och som bestämmer vilka som får vara med och vilka som ska hållas utanför. Därför borde han lära sig en läxa, tycker Tyson. Det kanske även Mona borde, Mona i klassen som alltid vet bäst. Eller? Hon är ju ganska intressant också, och har en massa kul böcker med sig hela tiden, om Egypten, till exempel.
En lättläst bok om stora och små funderingar och om livet i stort.
/Helena

måndag 28 januari 2008

Bokimpro


En av mina favoritsysselsättningar på sista tiden har varit bibliotekets samarbete med den eminenta improvisationsteatergruppen AdLib. Under höstterminen har alla åk 6 häromkring fått delta i bokimpro. Bokimpro är bokprat med improvisation. Jag tipsar om läsvärda böcker, berättar en bit, läser upp något stycke pratar om och associerar till ämnet i den valda boken & sedan tar improvisatörerna vid genom att improvisera på bokens tema under påverkan av ungdomarna i publiken. Ungdomarna får berätta vilka bilder de får av det berättade och de ideerna ger improvisationen ständigt nya infallsvinklar. Vitsen med det hela är att få en levande diskussion omkring böcker en diskussion där varenda liten kommentar återspeglas på scengolvet. "Tusen gånger starkare" av Christina Herrström har varit en av de absoluta favoriterna att höra ungdomarnas kommentarer om. Fast häromdan så bestod publiken av bibliotekarier från en massa olika län och det var väldigt kul det med. Vi brukar avsluta bokimprot med publikens egna boktips och den här gången blev det "Det blåser på månen" som fick en ny vändning. Vi fick se de stackars strutsarna på zoo som hela tiden blir av med ett ägg igen & igen & igen. Men hur blir det att spela strutsscenen i en helt annan genre? Vi frågade bibliotekarierna om önskad genre.....fantasy sa någon, deckare nån...Noreénpjäs kläckte någon. hehe. Så vi fick se strutsarna i det blåser på månen, Dina och Dorindas vänner, i ett hatfyllt svart familjedrama där anklagelserna haglade, vems är felet?! Var är barnet!? whiskeyångorna stod som dimbankar över lokalen, föraktet dröp, bitterheten svämmade över alla bräddar och ångesten krängde in i varenda liten por och...öh ja ni förstår säkert att vi ålderanpassade föreställningen den här gången till ca 30-och uppåt./Johanna

lördag 26 januari 2008

Jättefint om vänskap


Ganska så varm om hjärtat blir man om man läser Maria Parrs bok Våffelhjärtat.

Boken handlar om Trille och hans granne Lena. De är 9 år och bästa vänner. Eller snarare så är det så att Lena är Trilles bästa vän. Själv har hon aldrig sagt orden så Trille är osäker på om hon känner samma sak om honom.

Trille och Lena leker och hittar på enorma mängder roliga och galna äventyr. Trille blir ofta nervös, så nervös att knäna skakar, men Lena är orädd, egensinnig och har ett häftigt temperament. Det finns en hel del vuxna omkring dem också, farfar t.ex. som är klok och förstår saker och ting bättre än andra vuxna.

Ibland känns boken en aning gammaldags men det kan jag leva med. I vissa kapitel händer det så mycket kul att man önskar att man vore med. Samtidigt blir det riktigt sorgligt mellan varven. Det är mycket som kan hända under ett år i en 9-årings liv.

En fantastiskt bra högläsningsbok i åk 1-3. Lärare, låna nu!

/Helena

fredag 25 januari 2008

LasseMaja-film lagom till jul

En kort nyhet till. Det kommer en LasseMaja-film under julen 2008. Den kommer att heta "LasseMajas Detektivbyrå - Kameleontens hämnd".

Kolla in LasseMajas detektivbyrås hemsidan här.
/Helena

Efterlängtad del 3


Är du en riktig fantasy-fantast har du förmodligen redan koll på detta. Jag fick nys om det idag.
Del tre i Christopher Paolinis trilogi "Arvtagaren" kommer att heta Brisingr. Detta är ett ord som Eragon kommer att förstå är mycket betydelsefullt. Boken släpps i USA 20 september. När den kommer till Sverige är ännu inte känt.
Läs mer här.

/Helena

onsdag 23 januari 2008

Tjuvlyssna på Christina Wahldéns kommande bok


Å vad glad jag blev alldeles nyss! Christina Wahldén kommer ju hit till Nynäshamns bibliotek 6/2 (om två veckor idag) och kommer att berätta om sina många spännande och gripande ungdomsromaner. Vill du komma får du föranmäla dig på biblioteket. Det kostar 30 kronor och då ingår det fika. Det kan ju inte bli så mycket bättre!
Jaha, och vad blev jag så himla glad över nyss då? Jo, Christina Wahldén skrev precis att hon kommer att läsa högt ur sin kommande bok, Det dina ögon ser, som kommer ut i höst. Någon mer som ser fram emot detta?
För att läsa mer om författarbesöket klicka här. För att läsa mer om Christina Wahldén klicka här.
/Helena

tisdag 22 januari 2008

På tal om deckare

Nynäshamns bibliotek håller sin numera årliga novelltävling under temat deckare i år. Visst vill du vara med? Vi vill få in ditt bidrag senast 18 april. Prisutdelning sker 6 maj kl. 18.00

För alla detaljerna läs mer här.
/Helena

Mjukdjur på faligt uppdrag

I Tim Davys roman Amberville är huvudpersonerna mjukdjur. Det är nallar och kaniner och katter. Förvånansvärt fort vänjs jag vid tanken av att det som händer på sidorna jag läser utförs och sägs av små ludna, och i mitt huvud ganska söta, mjukisdjur.

Amberville är trots detta inte någon barnbok utan en sk "vuxenbok" som dock kan läsas av läsvana ungdomar som vill läsa något lite annorlunda.

I Ambervilles undre värld är det Nicholas Duva som härskar. Han är övertygad om att det finns en Dödslista, en lista där man kan läsa vilka djur som snart ska dö. Duva tror dessutom att hans namn står på den senaste listan och vill att namnet ska raderas. Han kontaktar Eric Björn och mer eller mindre tvingar honom att hitta listan och stryka Duvas namn.

Eric Björn har ett tveksamt förflutet och drar sig inte för att utsätta sig för farliga uppdrag. Han samlar ihop sitt gamla gäng och tillsammans ger de sig ut på det farliga uppdraget.

Boken hamnar i deckargenren men innehåller även filosofiska passager där ondska och godhet diskuteras. Bitvis tyckte jag att boken var underhållande med någon oväntad vändning och med den originella inramningen men jag har några invändningar. Tonen är rätt grabbig, kvinnorna (eller honorna) är antingen fula och elaka eller vackra och mystiska. Den väna Emma Kanin som har en stor roll i berättelsen beskrivs ofta som vacker, hon lägger ofta huvudet på sned och tittar med stora ögon. Däremot har hon få repliker och förblir en symbol i stället för att bli en egen karaktär. Sånt blir jag riktigt trött på!

Läs Amberville om du gillar deckare och vill ha en annorlunda sådan. Boken ingår i en planerad kvartett.

P.S Jo, jag tyckte att det var rätt kul att mjukdjurens Gud heter Magnus. Jo, jag vet att Magnus betyder "den store" så jag fattar kopplingen. Men ändå, Magnus. Jag tycker det är roligt.
/Helena

måndag 21 januari 2008

Snabbkoll

Är du nyfiken på alla dessa böcker som klassas som klassiker? Känner du att du varken har tid eller lust att ta dig igenom dem just nu? Då kanske du tycker om boken 80 romaner för dig som har bråttom av Henrik Lange. I den här lilla boken tas 80 välkända romaner upp på tre ynka bildrutor. Det blir lite väl kortfattat ibland (såklart) men även roligt.

Kul att klassikerna tas upp på det här lekfulla, lättsamma sättet. Du får ett hum om vad handlingen går ut på och förhoppningsvis blir du nyfiken och får lust att läsa några av böckerna i sin fulla längd. Någon dag när du inte har lika bråttom, vill säga.
/Helena

onsdag 16 januari 2008

Något att se fram emot!

Ville bara säga att vi precis idag har beställt tredje delen i drakfantasyn om Ping till biblioteket. Ok, boken ges ut först i april men eftersom jag bara älskade dom två första delarna så förhandstipsar jag om den här tredje. Bara en av alla (förhoppningsvis) bra böcker som kommer ut 2008.
/Helena

Riktigt bra om parallella världar och hemliga böcker.


Har helt gått ifrån mina principer om att läsa enbart en bok i taget och har numera ett antal påbörjade böcker på mitt bord där hemma. Just nu är jag dock helt fast i Hemligheternas bok av Jonna Bolin-Cullberg och Fredrik Agetoft. Så bra den är !
Tim lever i en annan värld än vår, den heter Den flytande ön. Hans jobb är att, med hjälp av en speciell kartbok, hålla koll på alla portar som finns runt omkring oss, portar som leder in till andra världar.
Naturligtvis blir den här boken stulen under ett uppdrag som Tim har i vår värld, och han blir kvar här, i Stockholm. Där kommer han i kontakt med fyra ungdomar som tillsammans med Tim försöker få reda på vad som hänt med boken.
Det är händelserikt, spännande och karaktärerna är trovärdiga och intressanta. Bästa fantasyn jag läst på länge!
Hemligheternas bok är del ett i en ny svensk fantasyserie. Del två, Den förlorade kejsaren, har jag precis lagt vantarna på (vilket härligt uttryck) och jag kommer att läsa den så fort jag är klar med del 1. Läs böckerna du med!
/Helena

lördag 12 januari 2008

Äntligen klar!

Oj, vilken tid det tog att läsa klart årets första roman... Men, så är det ju, det dyker upp saker hela tiden (andra böcker t.ex.) och så hamnar boken i en bokhög och så blir man aldrig klar. Men nu, idag, läste jag klart Marisha Pessls bok med det vackra rosa omslaget (se föregående inlägg).
Över 600 sidor senare kan jag konstatera att boken inte levde upp till mina förväntningar. Visst, huvudpersonen är charmig i sin nördigt belästa uppenbarelse men oj, vad jag hade hoppats på mer. Boken ger oss tonårsproblematik och lite mystiska händelser, allt omramat av litterära referenser, citat och boktitlar som kapitelrubriker. Sådant är jag ju svag för men den här gången var det inte tillräckligt. Visst, jag fångades i en första början men historien lyckades inte hålla kvar mitt intresse ända till slutet.

Och sen har vi det där med långa berättelser. Jag är av erfarenhet skeptisk till långa verk. Jag är inte lat eller ointresserad, det är inte det. Problemet ligger i att det ofta är svårt för författaren att få ihop de långa historierna på slutet, och så var det den här gången också. Det blev lite långsökt och berättelsen kändes inte ordentligt avslutad.

Så, är detta en varning? Ska man, enligt mig, inte läsa Special Topics in Calamity Physics? Jag säger såhär, läs den gärna om ni gillar mysterier i tonårig high school-miljö. Inom den genren är boken mer än ok (där jag också kan rekommendera Donna Tartts Den hemliga historien). Mellan varven är Special Topics in Calamity Physics spännande, med intresseväckande vändningar. Dessutom finns det roliga karaktärer. Min favorit heter Jade och är egentligen rätt odräglig men samtidigt underhållande och intressant. För övrigt är dialogen ibland både rolig och smart och sånt är man ju inte bortskämd med.

Nu vidare till nya bokhögar. Håller på med den i höstas mycket omskrivna Amberville. Rapport kommer inom kort.
/Helena

fredag 4 januari 2008

Nytt år, nya böcker

Hoppas ni alla haft det bra under julledigheten. Jag har haft det alldeles utmärkt.
Nu känns det dock bra att börja ett nytt år; nya planer och saker att se fram emot är alltid kul. Och så alla nya böcker man ska läsa, såklart.
Just nu håller jag på med en riktig tjockis på 665 sidor, nämligen Marisha Pessls roman Fördjupade studier i katastroffysik, eller snarare Special Topics in Calamity Physics som den heter på originalspråk. Jag läser gärna böcker på engelska för att hålla språket uppdaterat och så är det ofta så att översättningen tar bort lite av känslan i berättelsen tycker jag. Jag köpte pocketupplagan på engelska så fort den kom ut. Jag hade sett fram emot den här boken som blivit så omskriven.
Nåja, vad handlar boken om då? Detta är en sk "vuxenbok" men jag tycker att den även passar vana läsare på högstadiet eller ännu hellre gymnasiet (boken är inte direkt svårläst men inte direkt enkel heller).
Boken handlar om Blue som är 16 år och som hela livet har rest runt USA med sin pappa som är gästprofessor. Hon har gått i ett otal skolor men det är framförallt från hennes lite specielle pappa som hon fått den mesta skolningen ifrån. På de långa bilresorna har dom pratat litteratur, konst, filosofi mm och detta märks. Blue refererar hela tiden till böcker som hon läst. I början trodde jag att detta skulle bli tjatigt i längden men det är bara charmigt och kul, tycker jag.
Inför sitt sista år på High School bestämmer sig pappan för att han och Blue ska stanna ett helt år i samma stad. På den nya skolan kommer Blue, som aldrig kunnat leva ett "vanligt" tonårsliv eller kunnat ha bestående relationer till någon, i kontakt med en grupp ungdomar som håller sig för sig själva i kretsen kring den karismatiska filmläraren Hannah. De kallas för "De Blåblodiga" .
Boken börjar med att vi får veta att läraren Hannah hittas död och det hela är smart uppbyggt så att man som läsare ska hållas nyfiken hela tiden. Jag har kommit till sida 165 nu och tycker att det hela är mycket intressant. Vi får se hur det slutar.
/Helena