tisdag 29 januari 2008

Stora tankar av liten kille

Jag håller egentligen på och läser en helt annan bok just nu men igår på tåget hann jag med den här trevliga boken, Rättvisans riddare, av Mats Wänblad. Bokens omslag är dessutom snygg i svart och rött med boxare på framsidan. Nice!

Tyson är elva år och tokig i boxning. Han har aldrig träffat sin pappa men han vet att pappan var i Sverige på träningsläger eller kanske turnering för tolv år sedan. Det var då han träffade Tysons mamma och Tyson blev till. Sen åkte pappan tillbaka till USA och Tyson undrar och fantiserar om honom, den mystiska boxaren.

En tankebok kan vara bra att ha. En bok där alla viktiga och stora tankar man har när man är 11 år kan få plats. Tyson skriver ner fintankar och andra tankar och dessutom skriver han om alla sina planer som Rättvisans Riddare. En sådan skipar rättvisa och bestraffar dom som är elaka mot andra eller på andra sätt sårar människor omkring sig. Simon i klassen är en sådan, som trakasserar andra och som bestämmer vilka som får vara med och vilka som ska hållas utanför. Därför borde han lära sig en läxa, tycker Tyson. Det kanske även Mona borde, Mona i klassen som alltid vet bäst. Eller? Hon är ju ganska intressant också, och har en massa kul böcker med sig hela tiden, om Egypten, till exempel.
En lättläst bok om stora och små funderingar och om livet i stort.
/Helena

Inga kommentarer: