söndag 12 oktober 2008

Blivande Sommardrottning?

Jag fångades först av den otroligt vackra bilden på omslaget på boken Mer än ögat ser av Melissa Marr (den heter Wicked Lovely i original). Det är en flicka som håller fram en frostig blomma i sina istäckta händer. Man förstår senare in i boken vad det har med historien att göra.

Vi får följa 17-åriga Aislinn som är synsk, hon har alltså förmågan att se oknytt, en nedärvd gåva från hennes mormor och mamma. Hon har fått lära sig att ignorera oknytten, både för att omgivningen inte ska tro att hon är tokig som pratar med sånt som inte finns samt att de allt som oftast är väldigt farliga. Detta med oknytten var en av anledningarna att jag hade svårt att komma in i boken då jag fick Spiderwick i bakhuvudet och alla dess oknytt i fälthandboken. Men efter några kapitel kom jag in i berättelsen och den blev faktiskt riktigt spännande. I början av varje kapitel finns det citat från gamla böcker som behandlar knytt i olika former, vilket gör att man får reda på hur de agerar.

Aislinn hade fått lära sig de tre reglerna som gäller när man stöter på oknytt: Locka aldrig till dig deras uppmärksamhet, svara dem aldrig och stirra heller aldrig på dem då de är osynliga. Oknytt kan nämligen välja huruvida vanliga dödliga kan se dem eller ej och de kan också förklä sig för att lura till sig de dödliga. Hon har också fått lära sig att de inte tål stål, vilket gör att de inte trivs lika bra i staden, men vissa har blivit starkare och kan nå henne.

När boken tar sin början har hon blivit förföljd av oknytt under en tid och försöker ignorera dem bäst hon kan. Men en av dem, Keenan som är Sommarkung, ger sig inte och är helt bestämt att få henne. Aislinn är dock fast bestämd att inte bli lurad, dessutom har hon funnit kärleken i Seth, en vanlig dödlig. Samtidigt som Keenan gör allt för att övertyga Aislinn att bli hans drottning och tillsammans vinna makten från den onda Vinterdrottningen så finns det en Vinterflicka, Donia, som försöker hjälpa Aislinn. Detta gör att man som läsare inte riktigt blir övertygad om det är en god idé eller inte att Aislinn ska bli Sommardrottning. Blir hon lurad eller kan hon rädda hela världen från att bli nedfrusen?

Så när man kommit en bit in i boken får man följa alla tre och se saken från deras vinkel: Aislinn som inte vet vem hon kan lita på, Keenan som gör allt för att vinna Aislinn samt Donia som hotas av Vinterdrottningen för att stoppa Aislinn att bli Sommardrottning samtidigt som hon får order av Keenan att övertyga Aislinn att tacka ja till erbjudandet. Men även om Ailsinn tackar ja till erbjudandet så är det inte säkert att hon blir drottning. Många innan henne har provat och blivit Vinterflickor och fått leva i flera årtionden av hård köld.

Är hon den utvalda?

/Gunilla

Inga kommentarer: