måndag 22 december 2008

Lärorik resa genom universum

Den författande dottern Lucy har i denna bok slagit sig samman med sin far, den berömde fysikern Stephen för att skriva en bok som förklarar vårt universum genom en berättelse. Den heter George och universums hemlighet och är alltså skriven av Lucy och Stephen Hawking. Jag skulle nog säga att boken är ungefär för naturvetenskapen som Jostein Gaarders Sofies värld är för filosofin.

Här får vi följa George som bor med sina bakåtsträvnade föräldrar i ett hus utan TV, telefon eller dator. Denna livsstil passar inte alls för George som blir överlycklig när han finner att de fått nya grannar, Annie och hennes pappa Eric som är vetenskapsman. De har också världens kraftfullaste dator vid namn Kosmos som inte är lite självgod. George får tillsammans med de nya grannarna upptäcka hela universum och lära sig om naturvetenskap. Det blir både lärorikt och spännande.

I boken finns tecknade bilder som följer det som händer, men det som är mer intressant är alla foton från olika planeter, solen och månen. Det finns också faktarutor så att man kan gå lite djupare in på det som tas upp, men jag tycker att dessa kan vara lite väl svåra. Men finns intresset är de nog en guldgruva.

Jag saknar dock ett uppslagsregister längst bak i boken om man efter läsning vill finna någon av faktarutorna igen. På så sätt är faktiskt Sofies värld mer pedagogiskt uppbyggd, fast det märkliga är att boken om Sofie står bland romanerna medan boken om George står på fackavdelningen med inriktning astronomi.

/Gunilla

Inga kommentarer: