fredag 12 december 2008

Vem är det?

Den osynliga av Lise Indahl handlar om Elvira blir som tvingad att flytta ifrån Stockholm till en sömnig småstad. Hon är ohyggligt missnöjd med hela situationen, att behöva lämna sin gamla skola och alla vänner för att bo på ett ställe där inget händer. Hon har svårt att finna någon ny vän i skolan då alla redan har sina bästisar och har hästar som intresse, hästar som hon är livrädd för. Och hemma händer märkliga saker: hennes säng blir bäddad, det tråkiga pusslet blir lagt, grannarna hör pianospel från lägenheten när ingen är hemma, saker försvinner för hela familjen och någon gör hennes läxor. Hon undrar vem eller vad för något det kan vara. Hon misstänker länge den märkliga tanten som bor nedanför dem. Men plötsligt skriver denna någon i Elviras dagbok.

Elvira försöker kommunicera via dagboken med den skyldiga för att försöka förstå vad som händer. Den andra kallar sig själv för Den osynliga och berättar att den lever i en skuggvärld och det kommer gå illa om de träffas och att Elvira inte får berätta för någon. Hon vet inte om Den osynliga är god eller ond. Hon känner sig bevakad och blir orolig, även om hon kan tycka det är skönt att någon gör hennes tråkiga läxor.

Elvira försöker hålla allt hemligt, men snart blir hennes bror inblandad och han tror att det är en utomjording. Den osynliga svarar att den är till hälften en utomjording och att i skuggvärlden, där den spenderar mesta av tiden, går tiden mycket långsammare.

En dag på stan ser hon en figur som har på sig Elviras röda mössa som hon fått av sin mormor som försvann strax efter att de flyttat in. Hon försöker följa efter och till slut lyckas hon få träffa Den osynliga. Men detta möte gör Elvira (och läsaren) bara mer förvirrad. Är Den osynliga verkligen en utomjording?

Läs och få se!

/Gunilla

Inga kommentarer: