måndag 15 december 2008

Våldets efterspel

I Christina Wahldéns Det dina ögon ser får vi följa främst de tre tjejerna som går på lastbilsgymnasiet. Bea som kommer från en trasig familj, Molly med rika föräldrar och Tess som drömmer om en karriär inom motorbranschen.

Molly och Tess är bästa vänner och har aldrig stått Bea nära. När de två vännerna blir utsedda till ett specialprogram tillsammans med åtta killar från klassen och Bea inte blir vald slår det slint hos Bea. Hon tror nu att alla är emot henne och ger sig på Molly när hon står och pratar med Tess. Tess går emellan och får då ta emot slagen och sparkarna. Bea har tappat all kontroll och fortsätter att sparka fast Tess ligger medvetslös på golvet. Killarna som ser det springer ut från rummet för att inte bli inblandade. Molly hamnar i chocktillstånd och blir handlingsförlamad. En lärare kommer in och ser till att en ambulans kommer och för Tess till sjukhuset. Hon är mycket illa däran.

Nu kommer det svåra: Polisen tar kontakt med Molly men hon är rädd för att berätta något, vill inte bli inblandad och få Beas hat mot sig. Molly måste nämligen möta Bea varje dag då hon fortfarande går kvar i klassen och hon vet att Bea inte skulle dra sig för att hämnas. Molly ljuger länge för polisen och säger att hon inte sett något, men när hon hälsar på Tess på sjukhuset förstår hon att hon måste ställa upp för sin vän. Mollys pappa blir dock väldigt arg och vill att Molly inte ska förstöra sitt liv utan bara låtsas som det inte har hänt. Molly måste nu välja. Ska hon berätta för polisen och därefter vittna i rättegång så att Bea får ta sitt straff eller ska hon hålla tyst för att skydda sig själv?

Vad hade du valt?

/Gunilla

Inga kommentarer: