onsdag 30 september 2009

Åter till vildingarnas land

Vi har tidigare skrivit om filmatiseringen av Maurice Sendaks klassiska bilderbok Till vildingarnas land. Filmen har premiär den 27 november, men redan den 29 oktober kan man (om man kan engelska) läsa Dave Eggers bok The Wild Things, löst baserad på Sendaks bilderbok och det manus som Eggers skrivit till filmen. Boken riktar sig i första hand till 9-12-åringar och handlar om Max, 7 år, som tröttnar på att få sina känsloutbrott missförstådda av sin förvirrade familj och rymmer till vildingarnas land. Vildingarna har längtat efter någon som bestämmer lika mycket som Max har längtat efter att bestämma och väljer Max till kung. Men att vara den som bestämmer är inte alltid så lätt.
Här kan du (om du kan engelska...) läsa ett utdrag ur boken. Den lurviga specialutgåvan på bilden nedan kan man kanske vara utan, men själva boken kan nog vara bra.

/ Mattias

Läskig högläsning

Priestley, C - Onkel Montagues spökhistorier - 29669183

Gunilla bloggade för ett tag sedan om En natt på Daemon Hall och nu har även jag läst den och tycker att den är både småläskig och småfyndig. Som läsare lockas jag av att ta del av de fem ungdomarnas skräcknoveller genom vilka det på olika vis går att få en inblick i ungdomarnas egna liv och hemligheter. Att En natt på Daemon Hall i och med sitt upplägg fungerar bra som högläsningsbok fick mig att dra paralleller till Onkel Montagues spökhistorier, som även den består av korta mer eller mindre skräckiga noveller. Är man lättskrämd av sig kan det vara kul att läsa böckerna högt tillsammans med en kompis eller så kan man hitta inspiration till egna läskiga berättelser om man är road av att författa på egen hand. Snygga omslag har de också, böckerna.
/Helena

måndag 28 september 2009

Ett barns tankar och funderingar- filosofi i vardagen



Har man en 3-5åring i sin närhet så är det en fröjd att läsa bilderböcker tillsammans, det vet alla som har provat. Titta på vackra bilder, sjunka in i finurliga texter, hitta små detaljer att prata om... En favorit just nu bland alla bilderböcker är Vad tänker Knodden? av George Johansson (som även skriver böckerna om Mulle Meck) och Anna-Clara Tidholm (som gett ut en ansenlig mängd barnböcker).

I Vad tänker Knodden? händer en massa saker medan Knodden står och väntar på att morfar ska hitta sina nycklar och komma ut till Knodden som står och väntar ute i snön. Det händer en massa saker, inne i Knoddens huvud alltså. Tankar om hundar och bilar och dinosaurer avhandlas och under tiden hittar morfar nycklarna. Filosofiska vardagstankar hos ett litet barn blir till en stämningsfull och fin liten berättelse att läsa tillsammans med ett barn. Hade jag kunnat hade jag ordnat en sagostund på stört. Så bra är den.
/Helena

fredag 25 september 2009

Barnens Romanpris - årets bästa barnbok ska utses

Barnens Romanpris är ett radioprogram som kommer att sända nästa sommar. Vill du vara med? Kulturredaktionen i P1 behöver hjälp av pratsugna och läshungriga barn till den jury som ska diskutera sig fram till årets bästa barnbok för åldrarna 9-13 år. Hör av dig till dem som ska jobba med programmet: Kerstin M Lundberg, kmlundberg@bredband.net telefon 070 464 88 33 eller Ylva Mårtens ylva.martens@sr.se 08 784 22 17.
/Helena

onsdag 23 september 2009

Tänk om det där är jag, av Johanna Lindbäck

Lindbäck, J - Tänk om det där är jag - 29671834
Nu har Johanna Lindbäcks tredje bok kommit till biblioteken! Hennes tidigare två heter En liten chock och Min typ brorsa som kom ut 2007 respektive 2008. Helena har tidigare skrivit om dem här på Babbelfisken. Denna tredje heter Tänk om det där är jag. Även denna utspelar sig norröver, närmare bestämt i Umeå dit Agnes flyttat med sin familj från Stockholm.

Denna gång har Agnes bestämt sig att det ska bli bättre, hon ska vara positiv och framåt, delta i umgängeslivet och inte vara frånstötande pluggig. Men hon är ändå skeptisk inför varje person hon möter, hon jämför dem med sina plågoandar från hennes förra skola och hon längtar till de fåtal vänner hon ändå hade där. Hon blir överraskad att alla är snälla mot henne och välkomnar henne in i gemenskapen, men hon har svårt att släppa sin skepsis, är hela tiden beredd att de bara lurat henne att tro på dem för att sedan kunna såra henne ordentligt.

Jag tycker att boken är lite seg till en början, har svårt att komma igång men tar sig bra mot slutet. Den kille hon till slut vinner är inte en som växer på träd, det finns inte många som han vare sig i verkligheten eller i ungdomslitteraturen.

Läs mer om boken på följande bloggar:
http://annawii.devote.se/
http://tonarsboken.blogspot.com/
http://flaskposten.wordpress.com/
http://folkbladet.nu/?cat=168

/Gunilla

torsdag 17 september 2009

Härligt läskigt

Förra veckan hade vi höstens första Bokfika här på biblioteket. Temat var skräck och jag och Mattias samt 8 barn satt i vårt mysiga sagorum med dämpad belysning och tända ljus. Vi tipsade om bra småläskig litteratur, hade en frågesport om monster och annat läbbigt och tände upp och åt lite bullar när vi behövde en paus från allt det mörka och skrämmande.

I veckan har det kommit in två böcker till biblioteket som även de handlar om läskiga saker. Dels har åttonde delen i serien om halvvampyren Darren Shan hamnat på hyllan. Den heter Nattens bundsförvanter och omslaget ser ut så här:

För den som föredrar drakar har vi fått in Genom rök och eld, tio drakberättelser bearbetade av Chris Mould. Den här boken kombinerar korta drakberättelser med vackra och spännande bilder av, ja, drakar, men även andra detaljrika och stämningsfulla jättefina bilder som man kan titta på riktigt länge.

Som det står på baksidan av boken: Läs om du törs...!
/Helena

onsdag 16 september 2009

Stand-up psycho



Hans Carstensens Stand-up psycho är en thriller i stand-up-miljö. För mig som inte är särskilt intresserad av denna gren inom komedins värld känns detta som ett udda och nästan lite spännande grepp. Det namedroppas stand-up-komikers namn till höger och vänster och som läsare får man en inblick i hur knepigt det kan vara att uppträda inför publik och försöka vara både rolig och fyndig och gärna samhällskritisk på ett provocerande och personligt sätt. Inte lätt.

Huvudpersonen Musse är 17 år och kämpar för att ta sig in bland de stora stjärnorna inom stand-up. Hans självförtroende och hans utseende står i vägen; han är inte lika självklar som hans snyggare och mer populära kollegor. Samtidigt kämpar Musse med att leva tillsammans med sin alkoholiserade pappa och med en lillebror som verkar hålla på att dra sig farligt nära brottets bana.

Detta kanske låter tillräckligt jobbigt men så inträffar det riktigt hemska. Kajsa, Musses kompis, stand-up kollega och kärleksintresse försvinner efter ett gig. Spårlöst. Musse vägrar tro på självmordsteorierna och startar en egen utredning som leder honom runt halva Gävle på en klumpig cykel. Var är Kajsa? Sakta nystas en märklig härva upp.

/Helena

måndag 7 september 2009

Syskon

Jag plockade ihop några bilderböcker till en låntagare häromdan som handlar om syskonskap. Det fanns ett barn i familjen och om någon månad kommer ett syskon. Det intressanta var att de flesta böcker jag fann så handlade det om en storasyster och en lillebror.
Några exempel är:

Stora syster och Lille bror av Barbro Lindgren och Eva Eriksson
Pyret får en lillebror av Ingvor Goyeryd och Leif E. Eriksson
Emma och Lillebror av Gunilla Wolde
Bror till salu av Marian De Smet och Marja Meijer
Elvis nya lillebror går inte att stänga av av Peter och Ingela P Arrhenius
Lilla stora syster av Ann Forslind
Jag undrar om det finns något statistiskt underlag som visar att den vanligaste kombinationen mellan syskon är storasyster och lillebror?


Men det finns också böcker om Arne av Elisabeth Broomé och Cecilia Nordstrand Alin, varav en heter Hej lillebror. Bob Graham har i sin tur skrivit om hur det är att få en ny baby i familjen, en pojke, och här finns det en storasyster och storebror.


Och naturligtvis finns det undantag: Lilla spöket Laban får en lillasyster av Inger och Lasse Sandberg och så böckerna av Ulf Nilsson och Eva Eriksson om Lilla syster Kanin som har sin ordentliga storebror som ser efter henne. Sen finns det ju också en könslös variant av Siri Reuterstrand och Jenny Wik som heter Ellis får ett syskon. Ellis och bebisen är helt enkelt barn, inga pojkar eller flickor. Det tycker jag är underbart!

/Gunilla

torsdag 3 september 2009

Mjao

Jag är personligen väldigt förtjust i katter och detsamma gäller för ett stort antal författare, som delar sina liv med fyrbenta kompisar och skriver böcker om dem mellan varven. I år har det kommit ut ett antal bilderböcker med katter i huvudrollen. Något för dig som tycker om dessa nyckfulla och vackra djur.

Vem är bäst? av Stina Wirsén. I den här fantastiska bilderboksserien är just Katten min favoritfigur, med sin orosrynka och lite sura sätt.


Betty mitt i natten, av Lotta Geffenblad. Har du redan charmats av hunden Aston i Geffenblads två tidigare titlar kommer du att falla handlöst för den lilla vita kattungen Betty.

De allra yngsta barnen kan stifta bekantskap med Mjau och de små stolarna, en liten historia om en katt som med hjälp av fantasin skapar lekar med saker och ting i vardagen. Böckerna om Mjau är skrivna av Sebastien Braun.


Lotta Olsson och Maria Jönsson har skapat en ACB-bok (nej, det är inte felstavat) där Ella och Katten leder in läsaren i en värld av ordpoesi. Zucchini för en tax, heter den.

Alla fyra böcker kommer ut under hösten och finns förhoppningsvis snart att låna på biblioteket.

/Helena