onsdag 21 oktober 2009

Bortom världen utanförHedvig Anderssons debutroman Bortom världen utanför är ruggig läsning. Här får vi ta del av en värld bortanför allt som de flesta av oss tar för givet och ser som den riktiga världen, verkligheten, vi hamnar i en parallellvärld mitt ibland oss. Nej, det är inte fantasy det handlar om utan en värld skapad av helt vanliga människor, som dock har speciella tankar som bottnar i en övertygelse som är starkare än något annat. Vi befinner oss i en sekt.

I bokens början kastas vi in i en mörk fuktig källare där en liten flicka fått spendera sina första år. Hon måste tillbringa sin tid så ensam som det bara går och ingen får prata med henne, hon får inte utsättas för mänskliga ord. Det hela är ett religiöst experiment som ska leda till frälsning i gruppen men som misslyckas. Flickan får så småningom ta del av världen utanför källaren, hon börjar första det där med språk och namn och identitet men frågan är om hon får det så mycket bättre utanför källaren. Hon möter en mamma som fått utstå ett hemskt offer och en bror som blir mer och mer fanatisk, dessutom blir hon själv objekt för männen i sekten, män som ser barnafödandet som kvinnans enda funktion i livet.

Bortom världen utanför är jobbig och obehaglig men samtidigt spännande och engagerande. Bokens lilla format passar på något sätt den trånga världen i berättelsen och språket är tätt och drivande. En märkvärdig berättelse av en ny ung författare.
/Helena

Inga kommentarer: