torsdag 15 oktober 2009

Trollkarlens elefant, av Kate DiCamillo


När en trollkarl råkar trolla fram en livs levande elefant i den lilla staden Baltese leder det till en rad olika, men på samma gång sammanhängande händelser, där ett antal olika människors liv binds samman genom deras längtan efter frihet, kärlek och känslan av att befinna sig där man hör hemma.
Trollkarlens elefant är en bok om drömmar, magi och tron på att allt är möjligt. Språket är poetiskt och mellan varven kryddat med torr humor, och boken är illustrerad med mörka vemodigt vackra bilder.
Jag har svårt att hitta en självklar målgrupp för den här boken. Boken tilltalar vuxna, det vet jag efter att ha hört och läst kollegors åsikter om den, men bland den tänkta målgruppen, barn mellan 7-10 år tror jag nog att den kan upplevas som svårtillgänglig och lite för drömsk bland många. Trollkarlens elefant är en bok där tänkta målgrupper inte är betydelsefullt, boken hittar nog fram till sina läsare, det är jag säker på, och dessa finns bland såväl barn som vuxna. Så länge man uppskattar att läsa magiska fantasifulla berättelser tycker man om Trollkarlens elefant.

/Helena

3 kommentarer:

Magda.nu *En fjärt i rymden sa...

Är ute efter julklappar till två flickor, 7 respektive 9 år. Tror du att den här boken kan vara något för flickorna? Jag vet inte vilken läsnivå de har riktigt.

Babbelfisken sa...

Trollkarlens elefant är för svår för många 7-9åringar om de ska läsa på egen hand. Som högläsningsbok passar den desto bättre, men man ska veta att språket är poetiskt och vemodigt och passar därför inte alla barn. En fin bok dock. Av samma författare finns även böckerna Sagan om Desperaux och Edward Tulanes fantastiska resa. Också bra högläsningsböcker.

Andra tips för åldern 7-9 år:
Böckerna om Kalle Skavank (om man gillar spänning och deckare), Frida Nilssons böcker om Hedvig samt Kråkans otroliga liftarsemester (roliga och underfundiga böcker), Den magiska kepsen av Petter Lidbeck, Våffelhjärtat av Maria Parr (fin och lite sorglig bok om vänskap).
/Helena

Magda.nu *En fjärt i rymden sa...

Tack för svar och TACK för boktips!