tisdag 17 juli 2007

Alla dessa lärlingar...

Det är inte direkt ovanligt med lärlingar av olika slag i fantasy-böcker. Unga tjejer och killar får gå i lära hos någon, ofta en ganska svår och vresig person, för att upptäcka vad dom är bra på här i livet.

Igår läste jag första delen i en serie som heter Spejarens lärling. Del 1 heter Gorlans ruiner. Boken är skriven av John Flanagan och det ligger en ganska fin historia bakom den här texten. Flanagan skrev nämligen den första boken åt sin son, för att uppmuntra honom att läsa. Sonen skulle få läsa om en bokhjälte som liksom han själv inte var lika stor och stark som sina kompisar. Tänk att få en egen bok skriven åt sig!

Lite om handlingen då. Pojken Will har lämnats på baron Aralds slott och vuxit upp där med andra föräldralösa barn som nu blivit tonåringar. Det är Vägvalsdagen och dags att välja inriktning i livet. Alla ska de önska vem de vill gå i lära hos. Will vill bli krigare men ratas av krigarskolan eftersom han anses vara för liten och klen. I stället blir han lärling hos Halt, spejaren.

Som det brukar vara i serier så går stor del av första boken ut på att man som läsare ska lära känna karaktärerna i historien. Det är därför som spänningen kommer först närmare slutet av boken, när Will och Halt måste ge sig ut för att försvara sin kung mot den onda makten, Morgarath, som till sin hjälp har de hemska odjuren kalkaranerna. Tycker man om den här typen av historier blir man nog inte besviken, tror jag.

Del ett finns på biblioteket och del två kommer inom kort.
/H

Inga kommentarer: