måndag 15 oktober 2007

Kärlek, svek och utanförskap.

Hörde Mårten Sandén prata om sin nya bok Anna D'Arc på bokmässan i Göteborg för ett par helger sedan och såg till att lägga vantarna på den så fort vi fick in den på biblioteket.
I den lilla orten bor Anna, Fredrik, Oskar och Elisabeth. De går alla på samma högstadieskola och där har de alla sina roller att spela, sina platser i hierarkin. Allt detta känns igen från skoltiden, vissa var snygga och populära medan andra var osynliga och andra var som svansar som hängde med i olika grupper. Sen fanns alltid dom som följde sina egna vägar, som uppfattades som modiga men samtidigt som lite udda. I boken får vi möta dom alla. Vi har den egensinniga, den nyinflyttade, den mobbade och överklasstjejen som tar för sig av det hon vill ha.
Vi får följa med när de fyra huvudrollerna kämpar med den roll som de fått eller tagit sig. Det är engagerande och jag vill verkligen läsa vidare och veta hur det går. Det är stundtals hemska saker som ungdomarna råkar ut för och man blir lite uppgiven över att det ska behöva vara så jobbigt att vara ung för många människor.
Samtidigt är det här en bok med många intressanta karaktärer och särskilt en som växer och bidrar med en känsla av hopp och utveckling. Skönt! En bra bok som jag tänker ta upp när jag bokpratar. Läs den du med!
/H

Inga kommentarer: