måndag 24 november 2008

För högstadietjejer

Boken Asfaltsblommor är en novellsamling med texter skrivna av 12 tjejer, varav två av dem, Elin Persson och Rosa Rydahl, är redaktörer. Vissa texter har några år på nacken, men berör ämnen som är ständigt aktuella. De tolv har gått samman och startat nätverket Vilja för att kunna skapa denna bok. De har lagt fokus på att man måste tänka på att man själv har huvudrollen i sitt eget liv, ingen annan ska bestämma hur du ska få må. Man måste själv känna efter vad man tycker och tänker och inte låta någon annan styra. Du har din egen vilja.

De skriver bland annat om mobbing, att känna sig utanför, att vara kär i en kille som inte ens vet att man existerar, att man är tjock och tror att om man bara blir smal så blir man lycklig och om pressen att ha bra betyg och kunna allt för att inte göra lärare och föräldrar besvikna. De flesta historier utspelar sig i högstadiets skolmiljö, ett ställe som kan vara obehagligt om man känner sig osäker på sig själv. Boken är illustrerad originella teckningar och flera av dem har tankeväckande textrader i sig.

Det finns utöver denna bok övningsmaterial där man kan diskutera dessa ämnen i grupp. Gå gärna in på deras hemsida, Asfaltsblommor. Där finns information om hur man kommer i kontakt med dem och får lite mer information om deras idéer.

Jag tycker det här en är viktig bok som jag önskar fanns när jag själv var i högstadieåldern. Att få veta att man inte är ensam.

/Gunilla

Inga kommentarer: