tisdag 18 november 2008

Om att finna sin plats

Jag vill ta upp två bilderböcker som fångat min uppmärksamhet under året. De berör båda hur det är att komma som ny i en grupp och inte riktigt förstå vad man har för roll och funktion i gruppen. Vi har väl alla känt det någon gång?

Den första boken jag vill ta upp är Kuckeli-hooooooo! av Mick Manning och illustrerad av Brita Granström. Här får vi följa ugglan som en kall och regnig natt klämmer sig in i ett hus och somnar och när han vaknar på morgonen upptäcker han att han har hamnat i ett hönshus.

Hönorna vill inte ha en uggla utan en tupp och försöker göra honom till en sådan, men det lyckas inte så bra. Han klarar inte av att picka, sprätta eller gala som en tupp, vilket väcker mycket liten beundran hos hönorna och även gör ugglan arg då han vet att han inte är en tupp utan en uggla. Men! Plötsligt upptäcker de en råtta i hönshuset, en råtta som kan göra mycket skada där och då kom ugglan till sin rätt. Han fångade och åt upp råttan vilket imponerade stort på hönorna.

Den andra boken som jag tycker är hemskt mysig är Gosiga Gunnar av Steve Smallman och illustrerad av Tim Warnes. Gunnar är ett gosedjur som hamnar i en barnkammare med många andra leksaker och gosedjur. Alla undrar vad som är hans specialitet. Han får prova sig fram med några av de andra, men misslyckas med allt. Han kan inte få sin mage att brumma, vifta på svansen och inte heller flyga. Men så upptäcker de vad han faktiskt kan göra. Han kan kramas! Han har en mysig mage som även vi läsare kan känna på då de har lagt in en annan yta på honom.

Så nu har även Gunnar funnit sin rätta plats.

/Gunilla2 kommentarer:

Anonym sa...

Mmm, gosiga Gunnar vill jag känna på.
Signe

Babbelfisken sa...

Klart du får Signe, men du får klappa snällt!