torsdag 14 februari 2008

Dramatiskt om kärlek och släktfejder


Jen och Chris i Hata Romeo har lärt sig att avsky varandra. Pga en incident som deras fäder var med om när dom var unga och inom det militära så är det en oskriven regel att familjerna ska hålla sig långt ifrån varandra. Familjerna bor dock i samma stad, och ungdomarna går ju i samma skola, så det är svårt att undvika varandra.
Jen blir överlycklig när hon ska få spela Julia i skolans uppsättning av Romeo och Julia. När hon får reda på att Chris Banner ska spela Romeo vänds dock lyckan till ilska och frustration. Jen söker tröst i sin bästa kompis Reuben, som i sin tur har egna kärleksproblem.
Författaren är den unga Rachael Wing, 16 år, och visst märks det att det är en ung person som skrivit boken. Det är svart och vitt och väldigt mycket på liv och död, precis som det kan vara när det gäller kärlek, och då inte bara under tonåren.
Jag hade föredragit att läsa boken på engelska, den svenska översättningen blir tyvärr lite stolpig och många uttryck låter krystade och fungerar helt enkelt inte så bra på svenska.
Boken är dock charmig i sin tonåriga dramatik. Detta är en aktuell men samtidigt klassisk tolkning av Romeo och Julia. Det mesta finns med: den redan nämnda familjefejden, förvecklingarna, den förtrogna amman (här i gestalt av Reuben) och t.o.m maskeradbalen, i en lite upphottad version men precis lika romantisk.
Kul med en så pass ung författare också! Alla ni som har historier inom er, skriv, skriv, skriv.
/Helena

Inga kommentarer: