torsdag 7 februari 2008

Ni skulle ha varit med


Ni skulle verkligen ha varit med igår onsdag när vi hade den mycket populära och, visade det sig, mycket trevliga författaren Christina Wahldén på besök på Nynäshamns bibliotek.

Vi var en liten skara på ca 12 personer som hade samlats i Konsthallen. Att vi var en liten grupp bidrog dock till att publiken vågade ställa en hel del frågor till Christina Wahldén, vilket gjorde att det hela kändes personligt, opretentiöst och ganska mysigt, faktiskt.

Wahldéns böcker behandlar otäcka ämnen såsom våldtäkt, hedersrelaterat våld, sexuella utnyttjanden och självmordstankar. På grund av de, tyvärr, ständigt aktuella ämnena, språkets rättframma och lättsamma form samt, som författaren själv poängterade, böckernas relativt korta sidantal, läses hennes böcker väldigt ofta på skolor, något som hon uppskattar. Alla böckerna lyfter fram ämnen som verkligen tål att diskuteras tillsammans med unga människor, inte minst ämnet i hennes senaste bok, För bra för att dö (som jag bloggat om här). Med tanke på att självmord är den vanligaste dödsorsaken för människor mellan 15-40 år så är detta, sorgligt nog, en otroligt angelägen bok.

Vi i publiken fick en presentation av Christina Wahldéns alla ungdomsböcker och fick även höra ett utdrag ur hennes kommande bok, Det dina ögon ser. Boken kommer i höst och handlar om en tjej som blir misshandlad av en annan tjej. Det hela bevittnas av en tredje flicka. Ska hon våga berätta vad hon har sett? Jag ser fram emot denna läsning. Bokens omslag, som är klart och som vi fick titta på, var snyggt och lockande.

En fråga som ställdes i publiken var om någon av böckerna någonsin varit aktuell för filmatisering. Vad gäller Kort kjol så har detta faktiskt diskuterats. Christina berättade om roliga manusförslag hon läst, som innehöll både isbjörnar och sjungande postkassörskor! Någon film lär det nog tyvärr inte bli, trodde hon.

Allt som allt var detta i mitt tycke väldigt lyckat och jag tror att alla i publiken var nöjda. Tack för igår alla som var med!

/Helena

Inga kommentarer: