fredag 1 februari 2008

Underjordiska hemligheter i New York


Ananka Fishbein (ja, hon heter faktiskt så) upptäcker en dag att det finns hemliga gångar och rum under gatorna på Manhattan. Hennes liv blir inte sig likt efter det.
I klassen upptäcker hon plötsligt den lilla vithåriga Kiki Strike längst bak i klassrummet. Den här fascinerande tjejen, har hon alltid gått i klassen? Vem är hon? Varför håller hon sig alltid för sig själv? Ja, frågorna är många, och fler blir det.
Det visar sig att de hemliga underjordiska gångarna fungerat (och fungerar) som gömställen för tjuvar och andra ljusskygga personer. Det kan finnas kvarglömda skatter i rummen och därför föreslår Kiki Strike att Ananka ska hjälpa henne att undersöka saken. Tillsammans med fyra andra tjejer, som är experter på kemi, förfalskningar, utklädnad samt teknik (obs! tjejerna är 12-14 år), ger dom sig iväg ner i den farliga underjorden.
Boken är spännande och vilka modiga och tuffa tjejer! MEN. Jag blir så irriterad! I den här boken, såsom i så många andra, finns tyvärr den ganska klassiska scenen där Ananka, den lite nördiga tjejen, går igenom en fysisk förvandlig och man upptäcker att hon under ytan även visar sig vara snygg! Lite smink och nya kläder och så poff! så blir hon en helt ny och mer intressant person, trots att hon var smart och orädd och redan intressant innan. Jag blev riktigt besviken när det här partiet dök upp, bokens ton i övrigt är nämligen rätt så feministiskt medveten. På sidan 17 t.ex. kan man läsa följande stycke:
"Jag har lagt märke till att en av de största fördelarna med att vara flicka är att de flesta människor vägrar att ta en på allvar. Pojkar måste jämt hållas under uppsikt och blir alltid först misstänkta om det händer något, men alla förväntar sig att flickor ska göra som de blir tillsagda. Det kanske känns lite som en förolämpning, men andras låga förväntningar kan faktiskt visa sig vara en välsignelse. Om man är smart kan man nämligen vända andras dumhet till sin egen fördel. Det är förvånansvärt vad man kan komma undan med om ingen bryr sig om att hålla ögonen på en."
Well well. Läs själva och se om ni håller med. En spännande och lite annorlunda bok är det, trots allt.
/Helena

2 kommentarer:

ka sa...

Wow, gotta läsa! Har du läst Otroso?

Babbelfisken sa...

Jag har inte läst Otroso ännu. Jag kikar alltid på den när jag går förbi den på jobbet (vi skyltar med den men ingen verkar vilja låna hem den, lite svårsålt omslag är det ju). Ska nog ta och ta hem den nu och läsa den. Återkommer med kommentar.
/Helena