måndag 11 februari 2008

Kid Svensk

Biodags i Nynäshamn. Vi var ca 6 personer (!) som "trängdes" på Bio Vågen ikväll. Vi var där för att se på en svensk/finsk prisbelönt barn/familjefilm.
Kirsi Ruotsalainen kallar sig själv för Kid Svensk. Hon bor i Göteborg med sin mamma, en mamma som inte lärt sig svenska och därför är beroende av sin dotter när det kommer till att prata med andra personer. Kid känner skam och ilska gentemot sin mamma och argare blir hon när hon tvingas spendera sommaren i Finland i stället för att få praktisera på lokalradion, en praktikplats hon vunnit genom en tävling.
I Finland blir Kids mamma en annan person, lite lyckligare, lite mer komplex, något som Kid upptäcker så småningom. Hon upptäcker också att hon och barndomskompisen Jamppe ser på varandra på ett nytt sätt nu när dom blivit lite äldre och dom testar sig fram i frustration och nyfikenhet.
Det här var en rätt märklig film, tyckte jag. Jag vet inte riktigt vad den vill säga mig. Den nuddar vid många olika teman: att leva med två kulturer, barndomens upptäckter kring vuxenvärlden och om det ibland mycket komplicerade förhållandet mellan föräldrar och barn. Mamman i filmen har förlorat sin man (Kids pappa) och lever i en för henne otrygg värld (Sverige) där hon inte förstår sin omgivning pga språket. Mammans oförmåga att göra sig förstådd bland svenskarna är dock inte lika obekväm som hennes oförmåga att göra sig förstådd hos sin dotter. Tystnaden och avståndet dem emellan är riktigt obehaglig.

Nä, jag blev inte riktigt klok på den här filmen.
/Helena

Inga kommentarer: