söndag 2 mars 2008

Lästips


Faïza Guènes bok Kiffe Kiffe i morgon kom ut för ett par år sedan men jag läste den först nu i helgen. Tänkte att det kunde vara roligt att ha läst den här innan hennes nya bok, Drömmar för dårar, kommer ut i april i år.
Det här var en riktigt bra bok. Faïza Guène föddes 1985 och växte upp i den parisiska förorten Pantin. I hennes böcker är det just förorten som spelar huvudrollen, förorten och alla som bor där, nyanlända, infödda och alla andra som på olika sätt hör dit. Böckerna ska inte vara självbiografiska men visst måste författaren ha inspirerats av sin egen uppväxt och allt hon upplevt där.
Förorten brukar uppmärksammas i samband med våld, kriminalitet och andra problem. I Kiffe Kiffe i morgon är det 15-åriga Doria som berättar och funderar över diverse saker, ofta jobbiga sådana, men utan att det bara blir misär och elände av allting. Boken innehåller en massa humor och insikt. Doria berättar om sin familj, den analfabeta mamman och pappan som lämnat familjen och rest till Marocko och gift om sig med förhoppning att få en son tillsammans med den nya frun. Det är också berättelsen av att vara fattig och växa upp iklädd andras avlagda kläder, att behöva stå ut med märkliga soss-tanter och en terapeut som ibland verkar behöva lite stöd hon också. Det handlar också om vänskap och om att upptäcka kärlek där man inte hade väntat sig det.
Boken är lättläst och du får en rolig stund samtidigt som du blir lite insatt i tillvaron i de franska förorterna, som inte för så länge sedan hamnade i fokus pga kravallerna där. Läs den.
/Helena

1 kommentar:

Anonym sa...

Har också läst den, en mycket bra debut. Tycker också, LÄS den.
Signe