måndag 16 juni 2008

Ögat över månskäran, av Libba Bray


I Ögat över månskäran får vi lära känna Gemma. Efter att hennes mamma dör, under mystiska omständigheter, skickas Gemma från Indien till England och till internatskolan Spence, en skola dit unga tjejer skickas av sina familjer för att de ska stöpas om till förfinade unga damer, redo att giftas bort till förmögna herrar från fina familjer. Boken utspelar sig i slutet av 1800-talet och de viktorianska konventionerna genomsyrar samhället.
På skolan är det som det brukar vara. Där finns det vackra och populära gänget, där finss de som hänger efter det populära gänget, där finns den osynliga massan samt naturligtvis också de utstötta, de som inte är nog rika eller nog vackra. Som ny elev vet inte Gemma var hon hör hemma och innan hon slutligen hamnar i en grupp så får hon känna av det grymma statusspel som pågår på skolan.
Som tur är har Gemma skinn på näsan. Hon nöjer sig inte med att följa skolans och samhällets förväntningar. Hon slås inte ner så lätt, trots att hon bär på en stor sorg och självklart är lika sårbar som alla andra.
Precis som alla andra är hon dock inte. Gemma besitter en gåva som innebär att hon ser syner. Som läsare var jag till en början lika förvirrad som Gemma själv. Vad är det frågan om? Vad är det som händer? Hennes gåva ställer till det för Gemma och snart har även några av de andra tjejerna också dragits in i den mystiska värld som omringar Gemma och som på flera sätt styr hennes liv.
Detta är en bok om vänskap och pakter, om makt och girighet, om svek och kärlek, om magi och vardagsliv, om historiska hemligheter. Spännande och suggestivt. Och gillar du den här boken och vill ha mer så finns det två böcker till i samma serie.
/Helena

Inga kommentarer: