fredag 27 juni 2008

SpiderwickSpiderwick är en härligt spännande fantasyserie för de minsta (den är klassificerad på Hcf) men jag tycker att den håller god kvalité även längre upp i åldrarna. Den är skriven och illustrerad av Tony DiTerlizzi och Holly Black. Nu är den än mer spännande då vi kan ta del av fälthandboken som kan komma till användning om man möter oknytt. En riktigt fin bok där man kan vika upp sidorna och läsa om de olika varelserna. Jared har även gjort några inlägg i den.

Den handlar om syskonen Grace. Vi får mest följa Jared, 9 år som tillsammans med sin tvillingbror, den djurälskande Simon, deras fyra år äldre storasyster Mallory, som har fäktning som hobby, samt deras mamma flyttar in i en äldre släktings hus där det händer märkliga saker efter deras föräldrars skilsmässa. De finner ett hemlig rum som tillhört deras gammelmorfar Arthur Spiderwick. De finner hans fälthandbok över oknytt som han mött på för snart 100 år sen. Där finns det nedtecknat om de olika varelserna samt hur man kan övervinna dem. Under böckernas gång möter de flera av varelserna och det är tur att Jared lärt sig den utan och innan, då de snart blir av med den. Det går rätt våldsamt till, både barnen och deras mamma blir tillfångatagna och skadade, men med mycket list lyckas de övervinna de onda och få fälthandboken tillbaka, då den kan vålla stor skada om fel person får tag på den.

Serien Spiderwick som består av fem böcker, men fungerar nästan som fem kapitel i en bok då de oftast tar vid direkt efter varandra, ibland kan det ha gått någon vecka, men jag skulle rekommendera att läsa dem i rätt ordning. I bok 1 möter de vättar och vresar, i bok 2 rövas Simon bort av paddtrollen samt de får ta hand om gripen Byron, i bok 3 möter de Lucinda i vars hus de nu bor och hon berättar om allt hon har sett. I bok 4 rövas Mallory bort av dvärgarna och i bok 5 möter de den onda Mulgarath och lyckas övervinna honom samt får möta självaste Arthur Spiderwick som hållits fången av alverna utan att åldras. Ett märkligt möte.

Alla böcker har många härliga teckningar så att man alltid hänger med i berättelsen och nu kan man ju också samtidigt slå upp de olika oknytten i fälthandboken samtidigt som de möter dem. Det finns med brev mellan syskonen Grace och författarna i böckerna om Spiderwick så att de ska kännas så verkigt som möjligt. Det finns även med kartor i alla böcker så att man ser var barnen befinner sig. I bok fem förändras kartan så till vida att de olika ställena får en annan benämning med fokus på det onda. Det finns även med gamla urklipp, dokument och tavlor så att man verkligen är med i historien. Detta blir till en knepig tankeställare när man sen tar del av Bortom Spiderwick. Är detta sant eller inte, har det hänt på riktigt eller inte? Och sen slutar varje bok med en liten teaser med vad som kommer att hända i nästa och detta alltid på rim. Exempel från bok 5 med tips om fälthandboken:

Jovisst törs du läsa!
Det är inte farligt.
För kunskap är bra…
…men ska användas varligt.
Nu har det kommit en uppföljning som heter Bortom Spiderwick som består av tre böcker. Nu tar författarna det hela till en ny dimension. I bok 1 får vi träffa 11-årige Nicholas och hans nya styvsyster Laurie. Hon har läst böckerna om Spiderwick samt har fälthandboken och de två ger sig iväg för att själv leta efter oknytt. De är dock inte synska till en början (vilket innebär att man kan se oknytten), men snart möter de en najad som tappat bort sina systrar och självklart ställer de upp för henne. Tyvärr råkar de även på en jätte som de har svårt att hantera. De tar då kontakt med författarna som inte är till mycket hjälp, men de möter även Jared, som med hjälp av sina syskon finner lösningar på problemen. Ser fram emot vad som kommer att hända i bok 2 och 3.

Spiderwick består av fem böcker:
1. Vättar i väggen
2. Stenens öga
3. Lucindas hemlighet
4. Järnträdet
5. Mulgaraths vrede
Bortom Spiderwick kommer att bestå av tre böcker:
1. Najadens sång
2. Ett jätteproblem
3. ???
Arthur Spiderwicks fälthandbok över vår sagolika omgivning

Och nu finns även Spiderwick på DVD!
/Gunilla

Inga kommentarer: