måndag 23 juni 2008

Kiss- och bajshumor för de minsta

Nu har det kommit två nya böcker som verkligen är till för alla ungar som är i kiss- och bajsåldern. Den första heter Bajskorv av Stephanie Blake och den andra Det var det fräckaste! av Werner Holzwarth och Wolf Erlbruch. Den första är riktigt rolig medan den andra kan nästan ses som en faktabok om hur olika djurs avföring ser ut (har vi inte redan tagit del av detta på TV?).

Bajskorv är en rätt kort historia för de minsta med enkla teckningar där vi får följa den lille kaninen som bara kan säga ordet bajskorv hela tiden, vad hans föräldrar än frågar eller ber honom göra. En dag möter han vargen och blir uppäten och detta medför att vargen endast kan säga bajskorv hela tiden. Efter en stund får han ont i magen och tillkallar doktorn som är ingen mindre än kaninens pappa. Eftersom vargen svarar honom så som doktorns son alltid gjort drar han slutsatsen att vargen ätit upp hans lille son och plockar då modigt ut honom ur vargens mun, så som man kan göra i sagor. Men nu har den lille kaninen blivit välartikulerad som bara den ända tills sista sidan då han kommer på ett nytt ord: Prutt!

I boken Det var det fräckaste! får vi följa den lille mullvaden som sticker upp huvudet från sin håla och då får något brunt rakt i huvudet. Han blir arg och ger sig ut på en rundfrågning bland de andra djuren för att se vem som är den skyldiga. Han möter en duva, en häst, en kanin, en get, en ko och en gris och de bajsar alla på kommando för att se att deras avföring inte ser ut som den han har på huvudet. (Smått otroligt att alla kan skita på kommando och det tycks endast finnas ett av varje djur.) Till slut möter han två flugor och de kunde hjälpa honom efter att ha undersökt det bruna på hand huvud. Det är hundbajs. Mullvaden går då raka vägen till vakthunden Hans-Henrik och bajsar på hans huvud, en liten, liten svart plutt men mullvaden blir glad och nöjd och försvinner ner i sin håla igen. Man kan undra vad sensmoralen är i denna bok. Gör någon dig något ont så ska du hämnas. Frågan är om hunden hade gjort det med flit, han kanske inte ens sett mullvaden som kom upp från sitt hål när han utförde sin handling. Men vi får i alla fall lära oss hur avföringen från olika djur ser ut…

/Gunilla

5 kommentarer:

Anonym sa...

Heja Gunilla, jag skrattade nästan på mig.
Signe

Anonym sa...

Det var det fräsckaste! En riktigt bra bok innehåller allt man behöver, humor och hämnd, och så var det ju det deä med bajset! Men det är ju en klassiker, och inte en ny bok!
/ylva

Gunilla sa...

Tack Ylva för din kommentar. Jag hade missat att boken hade några år på nacken då vi precis fått in den till biblioteket. Kul att du kände till den sen innan!

Frid sa...

Eftersom "Det var det fräckaste!" omnämns så vill jag nämna min favorit i genren, nämlingen "Sprätten på toaletten" från slutet av 70-talet. Något att sätta tänderna i.

Jojobaolja sa...

Jag hittade den första boken på Designtorget idag. Lite chockad blev jag. GAmmalmodig, kanske? :)