måndag 9 juni 2008

Internat-tema


Oj, vilket väder vi har haft! Härligt, härligt. Jag har verkligen njutit av sol och ledighet i helgen och läst böcker som om det inte fanns någon morgondag.
Jag höll ju på med min temaläsning om vampyrer men vampyrfrossandet avslutades lite tidigare än planerat. Efter ett tag kände jag helt plötsligt inte för att läsa om vampyrer längre så det blev bara en och en halv vampyrbok, faktiskt.
Jag läste Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist och den boken höll mig fängslad i ett par dagar (jag ville inte läsa för mycket åt gången). Detta är en ruggig historia och då är det, tyvärr, inte bara vampyrbiten som är läskig. Boken tar nämligen upp hemska ämnen såsom mobbing, missbruk och pedofili så det är ingen munter historia som presenteras, om nu någon hade trott det. Men, Låt den rätte komma in är en välskriven och spännande bok, mörk men även varm på sina ställen och karaktärerna är levande trots att författaren inte gödslar boken med långa beskrivningar av diverse slag. Det ska bli spännande att se filmatiseringen av boken. Filmen kommer i höst och jag ser verkligen fram emot den.
Ja, sen så var det meningen att jag skulle läsa Historikern, av E. Kostova, men jag kom bara till sidan 200 ungefär. Det var den segaste bok jag läst på länge. Mest en massa uppläsningar av gamla brev hela tiden. Tråkigt! Nä, det hjälpte inte att det hela handlade om vampyrer och Dracula-myten, som jag är väldigt svag för. Ämnet togs upp utan finess eller nya vinklingar och då blev jag lite uttråkad. Boken kanske tar sig efter att man läst hälften men jag hade inte lust att chansa. Har det inte hänt något spännande och/eller nytt efter 200 sidor så får det vara för mig. Too many books, too little time.
Och så var det ju Stephenie Meyers Eclipse. Den började jag inte ens på. Nä, det ramlade in andra böcker hela tiden som ville läsas av mig så jag får ta upp vampyrtemat en annan gång i stället. Det kanske var det fina vädret som gjorde det svårt för mig att hitta rätt stämning. Vad vet jag. Vampyrer trivs ju inte i solljus.
Nu blir det i alla fall ett nytt tema. Såhär i skolavslutningstider ska jag börja läsa böcker som utspelar sig på internatskolor. Har velat läsa de här tre böckerna jättelänge nu. Är väldigt fascinerad över internatskolor och den speciella miljö och stämning som finns där. Jag älskar detta, den skyddade miljön, de märkliga förhållningsreglerna, disciplinkraven, att bo tillsammans med sina klasskamrater.../Helena





3 kommentarer:

maria sa...

Var är Alaska är riktigt bra, så du har nåt att se fram emot.

Aicha sa...

Historikern som är så bra!

Babbelfisken sa...

Tyvärr Aicha, Historikern var helt enkelt inte skriven för mig. Men kul att du gillade den.