fredag 18 juli 2008

Hemligheter och pinsamheterHemligheter och pinsamheter heter Eva Sussos nya serie för 11-14åringar, typ. Serien handlar om tre kompisar som går i sjuan, Diana, Maja och Anisa (Nisse), vars vänskapsrelation i mycket består av att fika och att prata om killar. De träffas också en gång i veckan och kör hemma-spa hemma hos Nisse, där de diskuterar det senaste som hänt på skolan, bland deras vänner och ovänner samt i deras egna begynnande kärleksliv.

De tre böckerna fokuserar på varsin tjej och i den första, Jag såg honom först! ,är det Diana som står i centrum. Diana bor med sina föräldrar och en lillasyster och är i det stadiet att hon håller på att utvecklas till en egen individ, varpå hon lossar från familjeenigheten och känner att hon svävar lite utanför det hela, inte ett barn som alltid vill vara hemma och mysa på soffan men inte heller redo att ta emot vuxenlivet och alla nya krav. Föräldrarna har svårt att acceptera att Diana blir äldre och får nya intressen och prioriteringar i livet. De sörjer barnet Diana och vet inte alltid hur de på bästa sätt ska tackla tonåringen Diana.

Mellan varven blir det tungt för Diana med alla krav på t.ex. bra betyg som hon har med sig hemifrån. Diana är dessutom jättekär i den nya killen på skolan, Edgar Flemming, vilket tyvärr även Nisse och Maja är. Det blir en hel del diskussioner om vem av dem som eventuellt har rätt till honom, vilket leder till konflikter mellan tjejerna. Diana längtar så mycket efter sin första kyss men kommer Maja att hinna före? Den här korta romanen innehåller en hel del intriger och spänning för alla i den tänkta målgruppen. Igenkänningsfaktorn för den åldern är mycket stor.

Gillar du boken så kommer del två, Vem bryr sig! i januari 2009 och del tre, Bara vänner, typ i juni 2009.

/Helena

Inga kommentarer: