onsdag 9 juli 2008

Ännu en bra bok från X Publishing!


I väntan på Gunnar Ardelius nästa roman så läser jag Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? av Björn Sortland. Gunnar Ardelius har nämligen översatt boken från norska till svenska, och vilket bra val av översättare! Ardelius bemästrar den där melankoliska och vemodiga stämningen som gör lite ont i själen men som samtidigt känns varm och viktig att uppleva. För i den här boken är det så, det gör lite ont när man läser, mest i hjärtat.

Markus är 19 år när han träffar den lite äldre Ingrid på en fest. Genast känner han att det är något särskilt med henne och det börjar göra ont i magen på honom varje gång han tänker på henne. Han är kär och undrar vad hon känner för honom. Han ringer henne och så börjar de träffas, även om hon till en början inte är så entusiastisk. Ingrid berättar om sina konststudier och om uppsatsen hon skriver om en tysk konstnär. På sitt arbete på flygplatsen (där han kontrollerar och lastar bagage) kan Markus knappt tänka på annat, livet kretsar runt Ingrid.

Men, det finns något som står i vägen för att det hela ska utveckla sig till en lycklig kärlekshistoria. Ingrid har nämligen cancer och inte så länge kvar att leva. Detta ämne förblir länge outtalat mellan dem men kommer oundvikligen på tal efter ett tag. Markus försöker förbereda sig för det som inte går att förbereda sig för och som läsare läser man med en klump i halsen.

Visst är detta en sorglig bok men den är även fin eftersom den handlar om kärlek och om två personer som hittar varandra och delar varandras liv en stund, även om denna stund tyvärr inte blir särskilt lång.

Det här är förlaget X Publishings tredje bok. Läs även Så värt av Martin Järn (som jag bloggat väldigt kortfattat och tyvärr ganska oinspirerat om här) samt Ibland bara måste man av David Levithan (som jag bloggat om här). Kolla gärna in förlagets fina hemsida men framför allt, läs böckerna. Nu. Du kommer att tacka mig, jag lovar. Och så håller du ögonen öppna efter förlagets kommande bok, Nick och Norahs oändliga låtlista av David Levithan och Rachel Cohn, som kommer i augusti.
/Helena

Inga kommentarer: