söndag 30 mars 2008

Ny tävling


Håkan Hellström är aktuell just nu. Nya skivan, För sent för Edelweiss, kom ut i onsdags och hans ansikte figurerar på de flesta tidskriftsomslagen för tillfället. Dessutom kommer det i dagarna ut en bok med samlade texter om honom, Håkan Hellström- texter om ett popfenomen. Han börjar snart sin turné också och jag ser fram emot spelningen på Fryshuset i april.
Varför inte ägna bibliotekets månadstävling för ungdomar från 13 år åt Håkan Hellström? Ja, varför inte? Vill du ha chansen att vinna en bok så svara på den här frågan:

Håkan Hellström debuterade som soloartist hösten 2000 med Känn ingen sorg för mig Göteborg. Från vilken låt på den skivan kommer följande ord?

"Jag dansar med en flicka, hon dansar mig galen, sen dansar hon med Rickard på trottoaren".
Skriv rätt svar samt ditt namn, ålder och telefonnummer på en svarsblankett, som du hittar på ungdomsavdelningen, så kan du vinna en bra ungdomsbok. Lämna svaret till biblioteket.
Lycka till!
/Helena

fredag 28 mars 2008

Sorgligt om livsviktigt ämne.

Oj vad det ligger pappersnäsdukar bredvid mig just nu! Jag är visserligen förkyld och snorig men så har jag även precis läst ut Jenny Downhams debutroman Innan jag dör.
Vi vet ju alla att vi en dag kommer att dö men drabbas man av en obotlig sjukdom så blir den här vetskapen plötsligt ännu mer verklig. 16-åriga Tessa har varit sjuk i leukemi i fyra år och när vi lär känna henne har sjukdomen nått så långt att det börjar närma sig slutet på Tessas liv. Medveten om detta bestämmer sig Tessa för att ta vara på sin sista tid och göra saker hon alltid velat eller borde göra. Hon skriver ihop en lista med många olika punkter att pricka av. Som nummer ett står att förlora oskulden.
Personporträttet av Tessa är trovärdigt. Hon är krass och tankfull på samma gång. Hon utsätter sig för livet men har samtidigt ständigt en filosofisk fundering på gång. Jag tycker också om Tessas pappa. Hans ständiga närvaro trots hjälplösheten han känner är rörande och fin.
Detta är en sorglig bok men den blir aldrig tragisk och översentimental. Rekommenderas!
/Helena

Snart är dom här!



Tredje delen i den, i mitt tycke, charmiga och välskrivna deckarserien om Kalle Skavank finns ute nu. Nya boken heter Klotter i Kärrtorp och du kan läsa mer om den här. Redan till sommaren är del fyra ute (här går det undan!) och här kan du läsa mer om Stöld på Tistelvägen, som den heter.
Föredrar du fantasy över deckare så kan du glädjas över att del fyra i serien Vargbröder kommer ut i dagarna. Jagad av klanerna heter den nya delen och om den kan du läsa mer om här.
/Helena

lördag 22 mars 2008

Stämningsfullt och melankoliskt


När jag fick veta att Sonya Hartnett vunnit årets ALMA-pris hade jag aldrig hört talas om henne. Nu har jag läst den ena av hennes två böcker som översatts till svenska, Skuggan av den randiga vargen.
Det här är en bok som lätt skulle kunna överföras till film. Det skulle bli en sådan film med långa tysta stämningsfulla tagningar med vackra miljöer, blandade med kortare, snabbare, dramatiska och lite sorgliga scener med hetsig dialog. Jag såg hela boken som en film i mitt huvud och det var en film i min smak. Boken är inte så tokig den heller.
Satchel bor i en liten håla i Australien där han kämpar med sitt liv. Han tar tillfälliga jobb som snickare och lever tillsammans med sina föräldrar och sin hund. Satchels pappa har gett upp livet som familjeförsörjare. Han har gett upp det mesta, faktiskt , och gått in i en nyreligiös fas där han helt förlitar sig på att Gud ska sörja för att han ska klara sig här i livet. Satchels mamma biter ihop och försörjer familjen med sitt halvtidsjobb på sjukhuset, ett jobb som sliter ut henne fysiskt och psykiskt. Mellan föräldrarna finns Satchel och hans frustration. Mamma tycker att han ska ta chansen och lämna staden, flytta till en större stad med fler möjligheter, men Satchel tar sig inte iväg, hans känslor av skuld och ansvar håller honom kvar.
I samma landsbygdshåla bor också Chelsea. Hon är syster till han som en gång var Satchels bäste vän och hon kämpar också med livet, ett liv hon lever i utanförskap och tysthet. Tillsammans börjar dessa ungdomar diskutera det mystiska djur som Satchel sett vid en av sina promenader. Djuret påminner om den utdöda pungvargen, men det kan det ju omöjligtvis vara. Eller?
Detta är en bra bok om funderingar som ligger inbäddade inom människor, om livet och om hur livet kan te sig. Och om möjligheterna som finns där, klara att användas om man bara vågar.
/Helena

fredag 21 mars 2008

Kul test. Hur boknördig är du?

En magiskt mystisk saga

Damen under isen kom ut i höstas och är skriven av Sarah Singleton. Det är en mörk, kuslig och magiskt mystisk saga om en familjs märkliga hemligheter och dess hemska konsekvenser.

Mercy och hennes syster Charity bor tillsammans med pappa, hushållerska och guvernant i den dystra herrgården Nya seklet. Där inne upplever systrarna samma dag om och om igen. Dom har inga riktiga minnen och dom är inte helt säkra över hur gamla dom egentligen är. Systrarna, och då särskilt Mercy, undrar mycket över det som alla berättat om deras mamma, som inte finns hos dom längre. Det påstås att mamman dog för några år sedan men flickorna minns ingen begravning.
En dag upptäcker Mercy en liten vit blomma på sin kudde när hon vaknar. Denna blomma är början på en rad förändringar i flickornas monotona liv, förändringar som börjar avslöja mörka familjehemligheter.
Gillar du mystiska gotiska berättelser med suggestiv stämning så ska du läsa den här boken.
/Helena

torsdag 20 mars 2008

Punkindustriell tonårsångest



Kommer temat med osäkra, missnöjda och frustrerade tonåringar någonsin att bli inaktuellt? Nej, självklart inte. Tonårens plågor, upplevda av väldigt många, dock inte av alla, är ganska så allmänmänskliga i vår del av världen. En som upplever dessa plågor är Amanda, i Slangbellevinnaren Punkindustriell hårdrockare med attityd, av Louise Halvardsson.

I boken får vi följa Amanda under hennes gymnasietid, från höstterminen 1998 till vårterminen 2001 då hon tar studenten och är fri att kastas ut i världen.

Amanda är missnöjd med mycket hos sig själv: hon har mjäll, små bröst, håriga ben och armar och så tänker hon alldeles för mycket på vad hon borde och inte borde äta. Hon älskar Guns'n'Roses (vet dagens 15-åringar ens vilka dom är?) och vill helst av allt vara någon bättre, mer intressant människa. Hennes gamla bästis Erika umgås numera med Josefin, den populära och snygga, och Amanda hänger gärna med esteterna och hårdrockarna, med den äldre Kim och nya kompisen Marie, med den i drömmarna perfekte Danny Demon. Amanda försöker fly tristessen genom misslyckade fyllor och ofta lika misslyckade försök till hångel och sex. Ibland dyker kärleken upp. Eller, gör den det? Hur ska man veta vad som är vad och vad man ska göra med det när allt är komplicerat och när man inte vet vad man vill.

Jag unnar Louise Halvardsson sitt pris. Det är en bra debut som engagerar, trots att ämnet, som sagt, har malts om och om igen ett antal gånger. Igenkänningsfaktorn är hög, språket är rappt och detaljen med de personliga breven och tankarna kring hur olika typer av hål kan uppstå i livet är bra. Man känner med Amanda. Ibland är man Amanda och man vet hur hon känner sig. Man vill trösta och skälla ut henne på samma gång. Man bryr sig. Och att bry sig är bra. Läs boken du med!

/Helena

måndag 17 mars 2008

Den här vill jag läsa!


"Evie ser saker som andra inte ser. Hon försöker dölja det för sina skolkamrater och låtsas att hon är som alla andra. Men så dyker ansiktet av en främmande flicka upp på alla Evies teckningar. Hur Evie än försöker försvinner inte flickan. Dessutom har hon på sig Evies röda vintagekofta. När så Evie får se flickans ansikte på en försvunnen-affisch inser hon att hon måste finna svaret. Vem är flickan i rött?"
Hoho, låter inte det här spännande? Jag är inne på mystiska böcker med mörka omslag just nu, och den här verkar passa in i mitt nuvarande läsmönster. Får ta och beställa den och se om den är så läskig som den låter.
/Helena

söndag 16 mars 2008

Romantiskt och farligt

Du har väl inte missat Stephenie Meyers romantiska och spännande vampyrserie om Bella och Edward? Två delar har översatts till svenska och jag läste del två nu i helgen. Jag kan konstatera att den var minst lika spännande som ettan och jag ger den höga poäng i den här genren. Del tre finns ute på engelska nu och del fyra kommer tydligen ut på engelska under 2008. Den svenska översättningen av trean kommer till hösten.

Att det blir en film av del ett är inte direkt jättefräscha nyheter för er insatta fans men för er som har missat nyheten så säger jag bara: håll koll på bioannonserna! Detta är faktiskt en filmatisering som jag personligen ser fram emot. Vill du läsa mer om filmen och bokserien kan du göra det här.

För er som inte läst böckerna ännu så kommer det lite om handlingen här:
Bella är en vanlig ung tjej som i del ett, Om jag kunde drömma, flyttar till sin pappa i en liten sovstad i USA. Hon tror att det kommer att bli trist och långsamt i den här regniga hålan men där har hon fel, det kommer att bli mer spännande än vad Bella någonsin kunnat föreställa sig. Hon träffar Edward, som inte bara är gudomligt vacker och intressant, han är vampyr också, vilket komplicerar deras kärlekshistoria en hel del.
I del två, När jag hör din röst, ska Bella fylla 18 år och blir då ett år äldre än Edward, som för evigt kommer att vara en smärtsamt ung och vacker 17-åring. Det Bella önskar sig mest av allt är att få bli en vampyr, precis som Edward och på så sätt kunna vara med honom för evigt. Edward, å andra sidan, vill att Bella ska förbli mänsklig och leva ett vanligt liv.
Det blir problem och Bella och Edward kommer ifrån varandra, åtminstone fysiskt.
Del två var nog ännu bättre än ettan, tycker jag. Bellas kompis Jacob har en stor och viktig roll och historien får ännu en spännande och kuslig vinkling.
Och visst är omslagen på böckerna extremt snygga? Läs dom eller läs om dom nu under påsklovet.
/Helena

torsdag 13 mars 2008

Grattis Louise Halvardsson!


Vad kul det måste vara att få ett pris för sin debutbok! Vinnare av Slangbellan 2008 blev Louise Halvardsson.
Efter att (äntligen) bestämt att det nu är dags att läsa del två i den romantiska vampyrserien om Bella och Edward ska jag ta mig an Punkindustriell hårdrockare med attityd. Fantastisk titel, eller hur? Ska bli spännande att läsa.
/Helena

Ännu ett pris

Jaha, igår delades ALMA-priset ut och idag är det en lycklig debutant som blir 30000 kronor rikare (ingenting dock om man tänker på att Sonya Hartnett som vann ALMA-priset kammade hem hela fem miljoner. Fem!).
Slangbellan heter Sveriges Författarförbunds debutantpris och dom nominerade är:
Åsa Anderberg Strollo, Bryta om (Alfabeta), Peter Barlach, Inte bara tennis (Bonnier Carlsen), Louise Halvardsson, Punkindustriell hårdrockare med attityd (Författarhuset).
Bryta om var min favorit bland 2007 års utgivning av ungdomslitteratur (ja, bland böckerna jag hittills hunnit läsa alltså) så jag hoppas på den, trots att jag inte läst Louise Halvardssons bok ännu.
/Helena

onsdag 12 mars 2008

ALMA-priset 2008

Såhär står det på ALMA-prisets hemsida:
"Astrid Lindgren är Sveriges och en av världens populäraste författare. Hon gick bort 94 år gammal 2002, men hennes berättelser kommer att leva för alltid. För att hedra hennes minne och främja barn- och ungdomslitteraturen i världen instiftade Sveriges regering ett internationellt pris i hennes namn: Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör det till världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris och det näst största litteraturpriset i världen."
Idag blev det känt att vinnare år 2008 blev Sonya Hartnett från Australien. Hon skriver bl.a. böcker för unga vuxna men jag har aldrig läst något av henne. Dags att upptäcka en för mig ny författare alltså. Sprang precis iväg för att kolla vad vi har av henne här på biblioteket och fann en ungdomsroman, Skuggan av den randiga vargen. På baksidan av den kan man läsa: "en omtumlande utvecklingsroman för dig som vill ha en litterär utmaning". Ojdå! Boken får helt enkelt följa med mig hem. Nu blev jag nyfiken.
/Helena

fredag 7 mars 2008

Läst boken? Nä, men sett filmen.


En av mina favoritböcker som tar upp tragedin kring andra världskriget är Pojken i randig pyjamas. Boken är skriven av John Boyne och kom ut på svenska i mars förra året. Omslaget är diskret och väcker kanske inte något omedelbart lässug, har jag fått höra. Men, alla som läser boken blir tagna av denna speciella berättelse som både skakar om och ger oss nya perspektiv. Det som är så fantastiskt med boken är att den passar såväl unga som gamla. Huvudpersonen är nio år men hans historia berör oss alla.
Såg precis att boken ska bli film (det blir ju alla böcker numera, lite irriterande faktiskt) och har premiär nästa år. Jaha, ännu en film som jag inte vet om jag ska våga se eftersom jag tyckte så himla bra om boken. Nåja, hur som helst. Jag rekommenderar alla att läsa Pojken med randig pyjamas. Jag vågar nästan lova att du inte blir besviken.
/Helena

söndag 2 mars 2008

Filmtips

Har ni sett filmen Juno? Om inte så borde ni göra det.
Juno blir med barn och hon är bara 16 år. Hon funderar på abort men bestämmer sig i stället för att föda barnet och sedan adoptera bort det till ett par som verkligen längtar efter barn. Hon berättar för sin kompis och för sina föräldrar och även för barnets pappa, Paulie Bleeker, som också råkar vara Junos bästa kompis. Sen börjar väntan på att barnet ska komma samtidigt som Juno försöker leva sitt liv så gott det går. Det svåra är att inte involvera sig för mycket med paret som sedan ska ha hennes barn.
Det här är en film med mycket bra, rapp och rolig dialog och Ellen Page, som spelar Juno, är superbra. Handlingen i sig är ju inte direkt ny, sådana här filmer har man ju sett många gånger. Det som är annorlunda här är just stilen. Personerna är inte direkt supertrovärdiga och Juno är mer än lovligt lillgammal, med precis rätt replik varenda gång hon öppnar munnen. Det blir lite farsartat ibland och tragikomiskt för det mesta. Diablo Cody, som skrev manus till filmen, vann en Oscar för manuset. Vill du läsa mer om filmpriset? Klicka här (obs! sidan är på engelska).
/Helena

Lästips


Faïza Guènes bok Kiffe Kiffe i morgon kom ut för ett par år sedan men jag läste den först nu i helgen. Tänkte att det kunde vara roligt att ha läst den här innan hennes nya bok, Drömmar för dårar, kommer ut i april i år.
Det här var en riktigt bra bok. Faïza Guène föddes 1985 och växte upp i den parisiska förorten Pantin. I hennes böcker är det just förorten som spelar huvudrollen, förorten och alla som bor där, nyanlända, infödda och alla andra som på olika sätt hör dit. Böckerna ska inte vara självbiografiska men visst måste författaren ha inspirerats av sin egen uppväxt och allt hon upplevt där.
Förorten brukar uppmärksammas i samband med våld, kriminalitet och andra problem. I Kiffe Kiffe i morgon är det 15-åriga Doria som berättar och funderar över diverse saker, ofta jobbiga sådana, men utan att det bara blir misär och elände av allting. Boken innehåller en massa humor och insikt. Doria berättar om sin familj, den analfabeta mamman och pappan som lämnat familjen och rest till Marocko och gift om sig med förhoppning att få en son tillsammans med den nya frun. Det är också berättelsen av att vara fattig och växa upp iklädd andras avlagda kläder, att behöva stå ut med märkliga soss-tanter och en terapeut som ibland verkar behöva lite stöd hon också. Det handlar också om vänskap och om att upptäcka kärlek där man inte hade väntat sig det.
Boken är lättläst och du får en rolig stund samtidigt som du blir lite insatt i tillvaron i de franska förorterna, som inte för så länge sedan hamnade i fokus pga kravallerna där. Läs den.
/Helena