lördag 24 maj 2008

Läsvärt om mobbing, vänskap och om att vara 11 år.


När Linnéa ska fylla 11 år så får hon inte bara en trist rullgardin i present, hon får dessutom glasögon. Glasögon kunde väl vara ok och bra om man hette Vanessa och var klassens coolaste tjej med rosa snygga kläder och en känd jazzmusiker till pappa, men heter man Linnéa Svensson och är allt annat än cool (något man får känna av varje dag på skolan) så är glasögon kanske inte direkt det bästa som kan hända. Och, det blir ju inte direkt bättre om man har föräldrar som tjatar och skäller och inte alls förstår hur det kan vara att vara 11 år. Linnéas lillasyrra, 5 år, är dessutom superenergisk och tar all plats, något som också irriterar Linnéa som ofta får skulden för allt, hon är ju äldre och borde vara klokare, tycker mamma.
Ingrid Olssons bok Långt ifrån cool är en bok om mobbing och om hur jobbigt det kan vara att vara barn och känna sig ensam, isolerad, utsatt och missförstådd. De vuxna i boken är oförstående och blinda för det som sker, de har bråttom och mycket med sitt eget. De hinner inte se, inte fråga inte prata. Den enda vuxna som förstår Linnéa är mormor, som Linnéa pratar med i telefon ganska ofta. Det är också till mormor som Linnéa vill när det känns som allra hemskast.
För mig framstår mormor-karaktären inte så mycket som en levande person utan som en symbol av godhet och förståelse, en person som många barn som har det svårt förmodligen gärna skulle vilja ha tillgång till. Hennes genomgoda och kloka person, som aldrig är orolig utan ständigt lugn och sansad, känns lite för god för att vara sann, så tyvärr kan jag inte ta den karaktären på fullt allvar.
Trots att detta är en sorglig historia känns Linnéa som en tjej som inte bryts ner i första taget. Hon är handlingskraftig och tänker mycket. Det jag stör mig på en smula är slutet. Det blir alltför lyckligt och inte så trovärdigt. Visst kan det vara bra med hoppfulla slut men ibland dras dessa lite för långt. Dock en bra bok som jag verkligen rekommenderar. Läs gärna tillsammans med din klass eller andra barn i 10-årsåldern.
/Helena

Inga kommentarer: